Aluminij ide u šest milijuna eura vrijedno osuvremenjivanje proizvodnje u Ljevaonici

Objavljeno Srijeda, 14 Prosinac 2011 10:04

Aluminij d.d. Mostar je u Zagrebu sklopio šest milijuna eura vrijedan ugovor za provedbu projekta osuvremenjivanja preostaloga dijela proizvodnoga procesa u Ljevaonici, točnije za kupnju i ugradbu ljevačke peći, kapaciteta 50 tona, i nove linije za lijevanje malih legiranih ingota, težine 6 do 8 kg, za kojima postoji izrazita potreba na tržištu metala.

"Ugovor smo sklopili s austrijskom tvrtkom Hertwich Engineering koja je vodećim svjetskim proizvođačem ljevačkih i peći za homogenizaciju te linija za horizontalno lijevanje i linija za lijevanje ingota. Riječ je o najsuvremenijoj opremi na tržištu čija ugradba započinje odmah, a projekt će biti dovršen do prosinca sljedeće godine te ćemo s komercijalnom proizvodnjom ingota europskoga standarda krenuti već u siječnju 2013. godine. Kako su ustaljeni rokovi za slične pothvate i do 18 mjeseci, Aluminijev uspjeh ugovaranja ovako kratkoga razdoblja provedbe ovoga projekta s divom kakov je Hertwich svakako smatramo još jednom potvrdom našega ugleda među našim partnerima u svijetu", komentirao je izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak Aluminija Željko Boras.

Unaprjeđenje proizvodnje u mostarskoj Ljevaonici, koju vodeći svjetski stručnjaci za aluminijsku industriju uvrštavaju među šest najsuvremenijih u svijetu, dio je Plana rada Uprave Aluminija za tekuću godinu, u kojemu je naglasak stavljen na ulaganja u nove projekte korištenjem tuđih sredstava, prema što povoljnijim uvjetima.

"Uzdrman recesijom, Aluminij sada nije u mogućnosti samostalno iznijeti ovaj projekt te smo potpisali ugovor i s našim dugogodišnjim partnerom, švicarskim Glencoreom, koji vidi izrazit vlastiti interes u ovomu projektu, o njihovu kreditiranju ovoga ulaganja prema povoljnijim kamatama od onih koje bismo dobili kod komercijalnih banaka. Sami taj ugovor velik je uspjeh ove Uprave, na što sam osobito ponosan, a ovako velikim ulaganjem Aluminij je ponovno iskočio iz svoje sredine, i to na najbolji mogući način", istaknuo je direktor Društva Ivo Bradvica, pojašnjavajući kako nova peć, osim novih proizvoda, otvara mogućnost i za proizvodnju dodatnih 30 tisuća tona primarnoga aluminija za kojim je godinama puno veća potražnja od naše optimalne godišnje proizvodnje koja iznosi nešto manje od 130 tisuća tona.

Inače, postojeća je linija za proizvodnju malih ingota, težine 15 kg, ugrađena davne 1980. godine i danas za nju više nema zamjenskih dijelova pa svaki kvar dovodi u pitanje ukupnu proizvodnju te Aluminij odavna ne može prihvaćati veće narudžbe i jamčiti isporuke ingota u zadanomu roku i u zadanoj količini. Kako su svi proizvodni dijelovi u Ljevaonici, osim linije za lijevanje ingota i žice, proteklih godina osuvremenjeni, na čemu su radili njemački Inotherm, američki Wagstaff, austrijski Hertwich i francuski Sermas, ovo ulaganje samo je nastavkom toga divovskog procesa, izvjestili su iz Aluminija.

 

Komentari:

Download SocComments v1.3