OMV najavio povlačenje iz BiH i Hrvatske

Naftna kompanija OMV namjerava prodati svoje podružnice u Hrvatskoj i BiH te se u potpunosti povući s ta dva tržišta, objavila je danas austrijska naftna kompanija.

"U skladu s OMV-ovom strategijom, u razmatranju je prodaja maloprodajnog i komercijalnog poslovanja u Hrvatskoj (OMV Hrvatska d.o.o.) i BiH (OMV BH d.o.o.), što bi uključivalo potpuno povlačenje s oba tržišta", priopćeno je iz OMV-a. Iz OMV-a to objašnjavaju svojom strategijom fokusiranja i pojednostavljenja portfelja. To uključuje postupno pomicanje portfelja od prerade i trgovine (R&M) prema istraživanju i proizvodnji (E&P) te plinu i energiji (G&P), navode iz OMV-a. "OMV će nastaviti fokusirati maloprodaju i komercijalno poslovanje na tržišta s integriranom opskrbom. Hrvatska i BiH optimalno se ne uklapaju u OMV-ov lanac opskrbe, stoga se sada ispituju opcije za prodaju tih dviju podružnica", ističe se u priopćenju. Iz OMV-a najavljuju da će razgovori s potencijalno zainteresiranim stranama početi u idućih nekoliko mjeseci. "OMV pretpostavlja da će kupac nastaviti s radom tvrtki u Hrvatskoj i BiH na istoj razini kao i prije", navodi se u priopćenju. OMV je u maloprodaji i komercijalnom poslovanju u Hrvatskoj aktivan od 1992., a tvrtka OMV Hrvatska d.o.o zapošljava 70 osoba u zagrebačkom sjedištu. Sa svoja 63 benzinska servisa, OMV u Hrvatskoj trenutno ima tržišni udio od oko 13 posto.
U BiH je OMV aktivan u maloprodaji i komercijalnom poslovanju od 2001., u sjedištu tvrtke OMV BH d.o.o. u Sarajevu ima 23 zaposlena. Tržišni udio OMV-a u BiH, u kojoj ima 28 benzinskih servisa, iznosi oko osam posto. Iz OMV-a također ističu da će u isto vrijeme odlučiti o svim potencijalno smanjenim investicijama u poslovnom segmentu prerade i prodaje (R&M), što bi do 2014. moglo dosegnuti milijardu eura, a uključuje smanjenje prerađivačkih kapaciteta i prodajne imovine. Trenutačno nisu planirana dodatna povlačenja iz zemalja OMV-ovog segmenta prerade i prodaje (R&M), zaključuje se u priopćenju. /H/

 

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna