Europske burze pale zbog geopolitičkih napetosti

Na europskim burzama u srijedu prijepodne indeksi su se spustili pod pritiskom eskalacije geopolitičkih napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, a investitori su pohitali, umjesto u dionice, ulagati u zlato i ostala tradicionalno sigurna utočišta za kapital u nemirnim vremenima.Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u minusu 0,5 posto, pri čemu su svi dionički sektori bilježili minuse.

Istodobno, londonski Ftse indeks spustio se 0,41 posto, na 7.501 bod, frankfurtski DAX za 0,79 posto, na 12.195 bodova, a pariški CAC za 0,89 posto, na 5.172 boda.

Ulagače su uznemirile izjave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji je poručio Sjevernoj Koreji da će biti dočekana “vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio” ako nastavi prijetiti SAD-u.

Njegova izjava s odmora u Bedminsteru uslijedila je nakon što je Washington Post objavio tajne zaključke stručnjaka američke obavještajne službe da je Sjeverna Koreja uspjela dovoljno smanjiti nuklearnu bojevu glavu da je smjesti u jednu od svojih međukontinentalnih raketa.

Režim Pjongjanga ustvrdio je u ponedjeljak da ih postrožene sankcije Ujedinjenih naroda neće spriječiti u razvoju njihovog nuklearnog arsenala i zaprijetio je SAD-u da će skupo platiti svoje zločine

Investitori su stoga pohitali kupovati zlato, u potrazi za sigurnošću za svoj kapital, pa je spot cijena zlata porasla 0,4 posto, na 1.265 dolara za uncu, oporavivši se s u utorak zabilježene najniže razine u zadnja dva tjedna.

Tako su jedine dionice koje su na Londonskoj burzi u cjenovnom plusu bile one proizvođača zlata – Randgol Resourcesa, za 0,7 posto te Fresnilla, za 1,2 posto.

Na cijeni je jutros i švicarski franak – također tradicionalno sigurno utočište za kapital u nemirnim vremenima. Tečaj švicarska skočio je 0,6 posto, na 0,9688 franaka za dolara, što je njegov najveći dnevni skok u zadnja dva tjedna.

Pod pritiskom rastućih napetosti oko Sjeverne Koreje, na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo je u srijedu 1,3 posto, na 19.738 bodova, što je njegova najniža razina u zadnjih 2,5 mjeseca.

(Izvor: Lider.hr)

Komentari:

No comment.

"Borci" za zarod

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna