STIŽE ROBOCOP: Do 2030. četvrtina policije u Dubaiju biti će roboti

Prvi robot-policajac na svijetu predstavljen je u Dubaiju i od sutra će već patrolirati ulicama gradaRobot visok 1.65m može čitati izraze lica a javnost će ga koristiti za prijavljivanje zločina i plaćanje prometnih kazni, piše Daily Mail.

Priprema za budućnost

Policijski roboti poligloti sačinjavati će četvrtinu gradske policije do 2030. godine, tvrde vlasti.

Ovaj ‘robocop’ dio je planiranih policijskih snaga Emirata te je opredstavljen na trodnevnoj Zaljevskoj konferenciji o informacijskoj sigurnosti.

Konferencija završava sutra, kada će robot biti pušten na ulice Dubaija da se pozabavi pravim kriminalom.
Dubai – siguran i pametan grad

“Prvi svjetski operativni robot policajac značajan je uspjeh za Emirate i korak prema ostvarenju vizije Dubaija da bude globalni vođa u primjeni tehnologija pametnog grada”, rekao je brigadir general Halid Naser al Razouki, generalni direktor pametnih službi policije u Dubaiu.

“Želimo u budućnosi imati više robota koji bi se bavili policijskim poslom”, rekao je brigadir Abdulah bin Sulta, direktor centra za oblikovanje buduće policije Dubaija.

“Do 2030. namjeravamo da nam roboti čine oko 25% ukupnih policijskih snaga.”

Robotski policajac u stanju je skenirati lica s udaljenosti od 20 metara i nosi touchscreen na prsima kako bi drugi ljudi mogli prijaviti zločine. Ima i mikrofon koji odašilje poruke direktno u pozivne centre gradske policije.

Dubai planira do 2025. biti među pet najsigurnijih gradova na svijetu.

Prototip robota prvi je put predstavljen u Dubaiju u listopadu prošle godine. Raniji prototipovi bili su razvijani s ciljem nuđenja pomoći turistima na ulicama i trgovačkim centrima Dubaija.

Lokalna policija, IBM-ovo supreračunalo, Watson i Google su svi sudjelovali u stvaranju ovog jedinstvenog robota-policajca.
(izvor: net.hr)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna