Punjači baterija električnih vozila ugrađeni u cestu

Američki proizvođač čipova Qualcomm bacio se i u razvoj punjača za električna vozila. Za to su iskoristili svoju tehnologiju za bežično punjenje automobila Halo, koja se do sada mogla koristiti na parkiralištima – dok automobil stoji na za to predviđenom mjestu, baterije mu se bežično puneSada su ovu tehnologiju nadogradili sustavom koji je u stanju puniti baterije u vozilima i dok su ona u pokretu. Prilikom demonstracije ove tehnike punjenja pokazali su kako se vozila opremljena posebnim Halo prijemnicima kreću po cesti, za ove potrebe dugoj 100 metara, opremljenoj bežičnim punjačima. Brzina vozila može doseći i one koje se postižu na autocestama, kažu iz Qualcomma, no to neće spriječiti neometan rad punjača – koji će baterije u vozilu pomoću indukcije puniti snagom od najviše 20 kW.

Testna trasa s punjačima izgrađena je u francuskom Versaillesu u sklopu 9 milijuna eura vrijednog europskog projekta koji se bavi ispitivanjem mogućnosti za bežično punjenje električnih vozila. U projektu FABRIC koji financira Europska komisija inače sudjeluje konzorcij od 25 kompanija iz 9 europskih zemalja, među kojima se nalaze kako tehnološke kompanije tako i proizvođači automobila.

No, ovom su se prilikom ipak morali obratiti američkoj kompaniji Qualcomm čiju su tehnologiju iskoristili za ovaj oblik punjenja vozila. Testnu stazu izgradio je francuski institut Vedecom, dok je za električna vozila bio zadužen Renault. Na Vedecomu je sada da ispita rad ovog sustava, njegovu sigurnost i efikasnost prijenosa energije do vozila u raznim scenarijima, koji uključuju prepoznavanje vozila, njihovu komunikaciju s punjačima, te prilagodbu brzine i linije kretanja vozila preko cestovnih punjača.(izvor: bug.hr)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna