'Coca-cola' najskuplja u BiH, a najeftinija u Albaniji

Za procjenu razlika u cijenama i prikladnosti kursnih stopa u regiji može se iskoristiti cijena homogenog proizvoda.

Cijene u šest zemalja jugoistočne Europe su različite, a indikator toga je cijana “Coca-Cole”, koja je najjeftinija u Albaniji, a najskuplja u BiH.

U redovitom izvješću Svjetske banke za jugoistočnu Europu navodi se da su, u okviru regije cijene najniže u Makedoniji, gdje iznose 44% od prosjeka 27 zemalja Europske unije, dok su najviše u Crnoj Gori gdje iznose 59% prosjeka EU. Prema podacima Eurostata, razina cijena za potrošačke robe i usluge u Bosni i Hercegovini iznosi 57 posto prosjeka cijena u 27 zemalja Europske unije, prenosi Indikator.ba.

Razina cijena za potrošačke robe u BiH niži nego u Crnoj Gori (59%), te Hrvatskoj i Sloveniji gdje iznosi 74%, odnosno 84% prosjeka EU, ali je viši od razine cijena u Srbiji 52% i Albaniji 50% prosjeka zemalja Europske unije.

Zanimljivo je da je odnos cijena nekih zemalja regije veći nego u Bugarskoj i Rumuniji, koje su članice EU. Ove zemlje su dio zajedničkog tržišta i imaju viši BDP, ali prosječne zarade njihovih građan su niske, posebno u Bugarskoj.

Za procjenu razlika u cijenama i prikladnosti tečajnih stopa u regiji (osim Kosova i Crne Gore) može se iskoristiti cijena homogenog proizvoda proizvedenog u zemlji – “Coca-Cole”, piše Indikator.ba.

Posljednjih 25 godina, časopis The Economist za ove potrebe objavljuje tzv. Big Mac Index. Iako jedna takva procjena ne bi trebalo da  bude osnov za kreiranje politike, razlike u cijenama mogu se iskoristiti kao smjernica za provjeru da li je potrebno izvršiti daljnju analizu.

Coca cola je najjeftnija u Albaniji, a najskuplja u BiH – prosječna cijena “Coca-Cole” u Sarajevu je 34% skuplja nego u Tirani.

Eurostatovi podaci o cijenama u jugoistočnoj Europi u odnosu na prosjek EU:

SLO       84%
CRO       74%
MNE       59%
BiH       57%
SRB       52%
ALB       50%
MKD       44%

 

Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna