Participativna demokracija do kraja: u Švedskoj građani vode i službeni Twitter račun

Na profilu @sweden koji je povezan s ministarstvom vanjskih poslova objave pišu švedski građaniNakon govora Donalda Trumpa u kojemu je govorio o terorističkom napadu u Švedskoj, na Twitter (@sweden) službenog profila te skandinavske kraljevine krenule su stizati zabrinute poruke. Ljudi su željeli službene informacije, ne znajući da je taj vikend za vođenje službenog računa zadužena 39.-godišnja Šveđanka, ni na kakav način povezana sa švedskom vladom.

Račun je otvorio Švedski institut u prosincu 2011. godine. Radi se o organizaciji koja ovisi o Ministarstvu vanjskih poslova i čija je misija promovirati državu u inozemstvu. Svakoga tjedna drugi se švedski građanin brine o vođenju Twittera.

Šveđani su na taj način željeli dati ljudima različitog porijekla, različitih iskustava i različitih pogleda na svijet mogućnost da se izraze i na taj način demokratiziraju obraćanje švedskoj javnosti. Svatko može predložiti osobu koja će tjedan dana voditi račun, a zatim posebno vijeće obavi procjenu osobe. Ukoliko utvrde da se radi o pouzdanom kandidatu, isti zatim može tjedan dana objavljivati bilo kakve sadržaje pod uvjetom da se ne krši zakon, reklamiraju proizvodi ili šire informacije koje bi mogle naškoditi drugima.

Od otvaranja računa, objavljeno je 165 000 tweetova, a samo je jedan obrisan. Radi se o crtežu kontroverznog karikaturista koji prikazuje proroka Muhameda s tijelom psa kojega je objavio jedan od kuratora računa u svrhu informiranja (a ne ismijavanja), koji je ubrzo obrisan s računa.


(izvor: vijesti.rtl.hr)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna