EU svojim članicama pojeftinuje rooming, ali to za BiH ništa ne znači!

Europska komisija (EK) planira sljedećih tjedana predstaviti novi zakon koji će približiti takse za usluge mobilne telefonije nacionalnim tarifama, javio je Reuters.

Kako je javio Reuters pozivajući se na izvore iz EU, predložene mjere trebale bi smanjiti marže glavnih igrača na europskom telekomunikacijskom tržištu, kao što su “Vodafone”, “Telefonica”, “Deutsche Telekom” i “France Telecom”. Cijene poziva u roomingu bi, prema tim izvorima od srpnja 2014. biti smanjene na 0,24 eura za minutu razgovora, što je u poređenju sa sadašnjih 0,39 eura sniženje od oko 40 posto.

Od srpnja 2016. cijene za pozive u roomingu trebale bi biti izjednačene s cijenama u unutarnjem prometu pojedinih zemalja članica EU. Maksimalne cijene SMS poruka iz inozemstva do tog datuma bi trebale biti snižene na 0,10 eura u poređenju sa sadašnjih 0,11. Usvajanje prijedloga se očekuje u lipnju ove godine.
Uvođenje maksimalne cijene, prema izvorima iz EU, neće izbjeći ni usluge prijenosa podataka koje se u posljednje vreme sve češće koriste. Operateri će morati uvesti cjenovni limit za preuzimanje podataka u inozemstvu.
Od 2010. za te usluge važi limit od 50 eura mjesečno, čiji je cilj ograničavanje neumjereno visokih taksi.
EK ovim mjerama želi zaštititi više od 500 milijuna korisnika usluga mobilne telefonije u Uniji od neprijatnih iznenađenja pri pogledu na račun za telefon po povratku iz inozemstva. Telekomi su se ranije već bunili zbog odluka EK o regulaciji cijena u romingu, ali nisu prošli na Europskom sudu pravde.

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna