BiH treba pristupiti globalnom Partnerstvu za otvorenu vlast

U Sarajevu je u petak, 17. svibnja, održana konferencija povodom predstavljanja 'Open Government Partnership' inicijative -  Partnerstva za otvorenu vlast u Bosni i Hercegovini.Na međunarodnom skupu u Sarajevu predstavnicima bh vlasti, javnih institucija i civilnog društva  predstavljena je globalna inicijativa 'Partnerstvo za otvorenu vlast'. Riječ je o nastojanjima da se svi javni podatci kojima raspolaže država, javne institucije i ustanove i javna poduzeća učine javnim i slobodnim za korištenje od strane civilnog društva, novinara, pojedinaca i poduzetnika.

Uvodne riječi održali su Renzo Daviddi, zamjenik šefa izaslanstva EU u BiH i Jo Lomas, zamjenica veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva, zemlje koja uz Indoneziju, Brazil i Sjedinjene Države kopredsjedava ovom multilateralom, kojoj se od njenog pokretanja do sada uključilo šezdesetak zemalja od SAD-a, Ukrajine i Ugande, preko Jordana i Izraela do naših susjeda, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Najnovije promjene zakonodavstva u Bosni i Hercegovini koje se provode po hitnom postupku, planiraju ograničiti pristup informacijama i predstavljaju narušavanje i tako lošeg stanja demokratičnosti i otvorenosti društva.

Inicijativom 'Partnerstvo za otvorenu vlast' ovakvi trendovi mogu se zaustaviti i omogućiti građanima veću participaciju u društvenim promjenama.
S iskustvima u otvaranju vlasti prema građanima u svijetu i u regiji, prisutne su upoznali Paul Maassen, koordinator za civilno društvo 'Partnerstva za otvorenu vlast', Helen Darbishire, direktorica organizacije Access Info iz Madrida i Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije iz Zagreba.
Pristup svim javnim informacijama, uz rijetke iznimke koje se moraju opravdati i poštovanje zaštite osobnih podataka građana, mora bit slobodan svima i u svako vrijeme, uz proaktivno objavljivanje čitavih setova informacija u izvornom obliku. Takav pristup povećava povjerenje građana, poboljšava kvalitetu javnih usluga, a trošenje javnog novca postaje učinkovitije.
Iskustva zemalja članica Partnerstva za otvoreno društvo govore da se primjenom OGP načela ohrabruju domaći i strani investitori, potiče informatičko poduzetništvo i otvaraju se nova radna mjesta.

Organizatori skupa su Transpareny International BiH i Fondacija CPI u partnerstvu sa TACSO projektom u Bosni i Hercegovini. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna