Vrijeme za odluku: Bolja Federacija BiH

Američki vveleposlanik u BiH Patrick Moon, na svom blogu piše o reformi Federacije BiH te konkretno navodi neke od preporuka tima stručnjaka koje ne oformilo to veleposlansto. Pred domaće političare Moon stavlja veliki uputnik: Ukoliko ne prihvate preporuke ekspertnog tima, to će morati i objasniti."Prije tek nešto malo više od tri mjeseca najavio sam formiranje stručne grupe koja će razmotriti mogućnost veće funkcionalnosti, učinkovitosti i isplativosti Federacije BiH. Iako ja govorim o reformi Ustava Federacije BiH već duže od godinu dana, došlo je vrijeme da se okupe pravnici i stručnjaci, da prijedloge stave na papir.
Kada sam predstavio stručnu grupu, rekao sam da će raditi neovisno i samostalno se sastajati sa zainteresiranim grupama i pojedincima, te samostalno raditi na prijedlozima. Jedino što sam ja tražio jest da rezultat reforme bude veća funkcionalnost i isplativost Federacije BiH, poboljšani demokratski standardi rukovođenja, viša razina zadovoljenja potreba građana i odsustvo daljih podjela u BiH.

Ekspertna grupa je uradila više od očekivanog. 

Stručnjaci su analizirali probleme u postojećem ustavu, putovali diljem Federacije BiH kako bi se sastali s velikim brojem predstavnika vlasti i civilnog društva, te napravili set pragmatičnih, dobro osmišljenih preporuka.  Njihov pristup, konsultacije od dna ka vrhu, akteri su prihvatili s entuzijazmom, a za mnoge sugovornike ovo je bio prvi put da je itko tražio njihovo mišljenje i ideje po pitanju boljeg funkcioniranja Federacije BiH. 
Ovaj inkluzivni proces se nastavlja i ove srijede, 15. svibnja,  kada  ćemo, zajedno s Europskom unijom, biti pokrovitelji  konferencije na kojoj će se pod vodstvom ekspertne grupe, a uz učešće predstavnika civilnog društva, zainteresiranih građana  i drugih aktera, voditi otvorena rasprava o preporukama ekspertnog tima.

Ekspertna grupa će na konferenciji prezentirati svoju viziju reforme koja se zasniva na 181 preporuci.
Preporuke su rezultat njihove ozbiljne, detaljne analize problema u Federaciji BiH, te nude rješenja za neke od najočiglednijih i najaktualnijih problema. Nema nikakvog paketa ustavnih promjena niti formulacija ustavnih odredbi. Niti sam ja, niti je itko iz mog veleposlanstva, ponudio bilo kakve preporuke. 
Nema nikakvog “američkog prijedloga”.

Umjesto toga, ponuđen je 181 vrlo precizan i pragmatičan prijedlog s fokusom na praktičnim promjenama oko kojih se građani mogu složiti. Ove promjene bi donijele značajne uštede troškova u funkcioniranju Federacije BiH i županijskih struktura. One jačaju ravnopravnost i poštivanje ljudskih prava za sve građane Federacije BiH. One poboljšavaju demokratske principe putem većeg stupnja izbalansiranosti prava između pripadnika konstitutivnih naroda i onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda. I, možda ono što je najvažnije, rješavaju problem funkcionalnosti koji otežava odgovorno rukovođenje u Federaciji BiH.
 
Iako detalje ostavljam ekspertima, posebno sam impresioniran nastojanjima da se naprave preporuke koje svi građani Federacije BiH mogu podržati, dakle ideje poput vezivanja plaća parlamentaraca za uspostavljanje vlade, ograničavanje mogućnosti za blokiranje uspostavljanja vlade ili procesa donošenja odluka, jačanje ovlasti lokalnih općinskih razina i stvaranje snažnijeg Parlamenta čija izvršna vlast predstavlja većinu.  Oni kažu ono što se većina političkih lidera grozi priznati  - da sadašnji sustav ne služi interesima građana i da nije održiv. Preporuke ekspertnog tima da se smanji veličina federalne vlade, obim povlastica i kompenzacija za političare  odražavaju društvenu i ekonomsku stvarnost u Federaciji BiH, te će na godišnjoj razini uštedjeti milijune KM poreznih obveznika.

Kad sam započeo priču o reformi Federacije BiH, bio sam uvjeren da postoji puno, relativno jednostavnih rješenja kojima bi se poboljšao Ustav Federacije BiH, puno promjena koje bi bile u interesu svih građana, promjena koje ne bi bile usmjerene protiv bilo koje konstitutivne ili druge grupe ljudi, promjena koje bi svi s lakoćom podržali. 

Znao sam, također, da je put uspjeha zahtjevao odbacivanje uobičajene prakse i pogrešnog pristupa koji je ovdje često na djelu – principa sve ili ništa. Stručni tim predlaže veliki broj popravaka koji se mogu uraditi, a koji će donijeti poboljšanje.  Cilj ovog procesa je pokazati da postoji podrška za poboljšanje ustava i da je moguće naći praktična rješenja oko kojih će se ljudi složiti.  S nacrtom preporuka ekspertnog tima, približili smo se zajedničkom razumijevanju o tome što reforme mogu i trebaju biti.

Imamo konkretne ideje o tome kako rješavati bolne probleme u Federaciji BiH.  Ali, ove preporuke nisu konačne  - ekspertna grupa želi čuti povratne informacije o svojim idejama i  napraviti bolje preporuke prije nego što se one pošalju vladi Federacije BiH i političkim liderima.

Građani Federacije BiH smatraju da su njihove institucije vlasti nefunkcionalne i da se moraju mijenjati na bolje.  Reforma Federacije BiH je nužnost, ali ja sam uvijek smatrao da je na predstavnicima lokalnih vlasti, pravnim stručnjacima, liderima civilnog društva i građanima da se slože oko zajedničke vizije za bolju i funkcionalniju Federaciju BiH.

Moje će vas veleposlanstvo i dalje podržavati u vašim nastojanjima. U konačnici će Parlament Federacije BiH morati usvojiti ustavne promjene. Uvijek je moguće pronaći izgovore i razloge zašto ova nastojanja ne mogu uspjeti.
To je lako.
Međutim, bit će iznimno teško za političke lidere da objasne građanima Federacije BiH zašto bi itko odbacio pokušaje da funkcioniranje Federacije učini učinkovitijim i zašto bi ih itko  lišavao njihovog prava da imaju jeftiniju i demokratskiju vlast.

Vaši predstavnici moraju odlučiti žele li riješiti problem nefunkcionalnosti, skupoće i neuspjeha da služe građanima po postojećem ustavu, i napraviti nužne promjene nakon kojih bi Federacija BiH odgovorila potrebama građana i zaštitila njihova prava", priše veleposlanik Moon. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna