Slobodni mediji prioritet su međunarodne zajednice

"Povodom 20. godišnjice Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja 2013., naglašavamo da je situacija u pogledu slobode medija u Bosni i Hercegovini i dalje jedan od značajnih prioriteta međunarodne zajednice", stoji u zajedničkoj izjavi EU-a, SAD-a, OSCE-a i OHR-a u BiH, a povodom Međunarodnog dana slobode medija.

 

"Neovisne, nepristrane, održive i profesionalne medijske kuće od vitalnog su značaja za zdravlje svake demokracije i za jačanje položaja građana kada je riječ o uživanju njihovih prava. Odajemo priznanje svim novinarima koji obavljaju svoj posao i pod teškim okolnostima, te osuđujemo fizičke, verbalne ili bilo koji drugi vid napada na novinare.  

Učvrščivanje neovisnosti medija u Bosni i Hercegovini počinje s ponovnim usredotočenjem pozornosti na neovisnost cjelokupnog BiH javnog radio-televizijskog sustava i Regulatorne agencije za komunikacije. Kao što to i sam zakon iziskuje, urgiramo na institucije da isprate do kraja usklađivanje entitetskih zakona sa zakonom na državnoj razini, te uspostavu korporacijske strukture sustava javnog emitiranja u BiH. U tom smislu, urgiramo na vlasti da pozorno razmotre pregled zakona koji je zatražio predstavnik OSCE-a za slobodu medija, a u cilju pružanja pomoći BiH u uspostavi medijskog okvira koji omogućava političku i financijsku neovisnost javnih emitera i regulatornog tijela.

Također, ohrabrujemo institucije da se ozbiljno pozabave pitanjem digitalizacije kako bi medijima iz BiH omogućili održavanje koraka s medijima diljem svijeta.

Europska unija će i dalje pratiti napredovanje Bosne i Hercegovine ka EU, u kontekstu kopenhagenških kriterija, naročito u pogledu toga u kojoj mjeri zemlja poštuje principe vladavine prava i osigurava profesionalne, neovisne i nepristrane medije. Rezultati ove analize bit će objavljeni u sljedećem Izvješću o napretku koji će biti objavljen u listopadu ove godine.

Misija OSCE-a u suradnji sa predstavnikom OSCE-a za slobodu medija nastavlja se angažirati po ovim pitanjima u cilju promoviranja punog poštivanja obveza prema OSCE-u u svezi sa slobodom medija. Sjedinjene Američke Države nastavljaju pratiti pitanja koja se tiču slobode medija, između ostalog kroz svoj godišnji Izvješće o stanju u oblasti poštivanja ljudskih prava, te javno isticati ova pitanja u skladu s tim što razvoj događaja bude nalagao. OHR nastavlja pratiti događanja u ovoj oblasti u smislu poštovanja Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno koraka koji se poduzimaju na njegovoj provedbi", stoji u zajedničkoj izjavi EU-a, SAD-a, OSCE-a i OHR-a u BiH. /republikainfo.com/
 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna