Domovi za 460 ugrožene obitelji iz zemalja regije

Oko 460 ugroženih obitelji iz BH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije uskoro će poboljšati svoje životne uvjete zahvaljujući projektima stambenog zbrinjavanja pokrenutim u sklopu Regionalog programa stambenog zbrinjavanja zapadnog Balkana.Nedavno su odobrena prva četiri projekta iz programa. Njihova ukupna vrijednost iznosi 8,7 milijuna eura, od čega 7,1 milijun će financirati Regionalni program stambenog zbrinjavanja. Dostupna stambena rješenja uključuju izgradnju stambenih zgrada, montažnih kuća i osiguranje građevinskog materijala za obnovu postojećih kuća.

Ova vodeća inicijativa Sarajevskog procesa pokazuje obnovljenu predanost četiri zemlje ka okončanju dugog izbjegličkog stanja koje datira još od sukoba u regiji od 1991–1995. godine. Ukupno će oko 74.000 ugroženih osoba imati koristi od ove regionalne inicijative, kako je dogovoreno prošle godine na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Sarajevu. Program, koji će izravno implementirati četiri partnerske zemlje, okuplja donatore i međunarodne aktere, uključujući Europsku uniju, Razvojnu banku Vijeća Europe, UNHCR, OSCE i Sjedinjene Američke Države.

“Regionalni program stambenog zbrinjavanja je dobar primjer kako se na održiv način možemo suočiti s teškim pitanjim u svezi s izbjeglim i raseljenim licima. Jako sam zadovoljan što će sada početi izgradnja i obnova prvih kuća i što će prve obitelji ubrzo moći useliti u svoje nove i bolje domove,” izjavio je europski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle.

Rolf Wenzel, guverner Razvojne banke Vijeća Europe, koja rukovodi Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja je izjavio: “Primičući se prvim rezultatima Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, mi nastavljamo s još većim naporima kako bi pomogli zemljama u osiguraju dostojne stambene uvjete za populaciju kojoj je pomoć najpotrebnija.”

Anne C. Richard, pomoćnik Državnog tajnika SAD za stanovništvo, izbjeglice i migracije je izjavila: “Jako nam je drago što podržavamo Regionalni program stambenog zbrinjavanja. To pomaže da se zatvori jedno bolno poglavlje iz prošlosti na način da se riješe dugogodišnja pitanja izbjeglih i raseljenih u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Ovaj program je simbol uspjeha za diplomaciju i daje nadu u bolju budućnost za mnoge u regiji.”

Lamberto Zannier, generalni tajnik OSCE-a je izjavio: "Ovaj program stambenog zbrinjavanja je izvrstan primjer zajedničke suradnje zemalja u regiji i međunarodne zajednice kako bi se najugroženijoj populaciji omogućio krov nad glavom.To je ono što se nadamo postići bez obzira gdje smo - pomoći ljudima da obnove svoje živote."

"Međunarodna zajednica je pokazala solidarnost i posvećenost ka pružanju podrške za četiri partnerske zemlje u njihovoj hrabroj odluci ostavljanja prošlost iza sebe i fokusiraju se na potrebe najranjivijih. Ova podrška treba biti nastavljena, kako bi svi oni koji su još uvijek raseljeni pronašli održivo, dostojanstveno i trajno rješenje", rekao je Antonio Guterres, visoki komesar Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

O programu:

Regionalni program stambenog zbrinjavanja uspostavljen je kako bi ponudio održivo stanovanje za 74 000 ugroženih građana s izbjegličkim statusom kao posljedicom oružanog sukoba 90-tih godina u bivšoj Jugoslaviji. Program će biti implementiran tijekom pet godina, uz podršku međunarodne zajednice predvođene Europskom unijom. Cijeli program je financiran iz fonda više donatora, a procijenjuje se da će koštati 580 milijuna eura. Europska unija je najveći donator s 234 milijuna eura, od čega će više od 100 milijuna eura donirati do kraja ove godine. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna