Obilježavanje Svjetskog dana Roma

Delegacija Europske unije u BiH/Specijalni predstavnik EU u BiH, Misija OSCE-a u BiH i World Vision BiH, povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma, 8. travnja organizira konferenciju u Sarajevu. U Europi danas živi između 10 i 12 milijuna pripadnika romske populacije. Unatoč napretku koji je ostvaren prethodnih godina, pripadnici romske populacije i dalje su žrtve predrasuda i socijalne isključenosti. Na dan obilježavanja Svjetskog dana Roma, 8. travnja, europske i međunarodne institucije će ponovo uputiti poziv za integraciju romskih zajednica.

U skladu s ispunjavanjem obaveza iz Strategije Europa 2020, Europska unija i njene države članice ističu da neće prihvatiti ekonomsku i socijalnu marginalizaciju najveće nacionalne manjine na europskom kontinentu.

Konferencija će početi s performansom učenika iz Poljica gdje World Vision BiH provodi projekt 'Povratak u školu: Druga šansa za djecu iz Poljica', nakon čega će uslijediti nastup balerine Bosanskog narodnog kazališta Zenica, Dragane Seferović.

Nazif Mujić, koji je osvojio nagradu za najboljeg glumca na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu za ulogu u filmu Danisa Tanovića 'Epizoda u životu berača željeza', obratiti će se učesnicima konferencije, nakon čega će biti prikazan kratki dokumentarni film o mladim Romima stručnjacima koji rade u Misiji OSCE-a u BiH.

Na kraju službenog dijela programa bit će održana panel rasprava na temu 'Život Roma u Bosni i Hercegovini'. Učesnici panel rasprave bit će šef Delegacije Europske unije u BiH / Specijalni predstavnik EU u BiH, Peter Sørensen, šef Misije OSCE-a u BiH, Fletcher Burton, veleposlanik SAD- a u BiH, Patrick Moon, nacionalna koordinatorica za Rome u BiH, Hedina Sijerčić i Maja Grujić, voditeljica zdravstvenih programa u World Vision BiH.

Po završetku programa bit će upriličena izložba likovnih radova romske djece iz Poljica. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna