Inzko parlamentarcima: Glasujte za sudce Ustavnog suda FBiH

"Uzimajući u obzir trenutne sporove u Federaciji BiH, potreba za funkcionalnim institucijama, posebno Ustavnim sudom, nikada nije bila veća", rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.Uoči glasovanja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (četvrtak, 21. ožujka), svaki poslanik mora imati na umu svoju vlastitu odgovornost u osiguranju da Ustavni sud Federacije BiH ima kapacitet obavljati svoje dužnosti, rekao je visoki predstavnik.

Uzimajući u obzir sramotni neuspjeh da se tijekom protekle četiri godine nije obavilo imenovanje sudaca na upražnjena mjesta u Ustavnom sudu Federacije BiH, zbog čega ova institucija nije bila u mogućnosti ispunjavati svoju ustavnu ulogu, međunarodna zajednica u BiH je naglasila kako je važno da ova institucija ponovno u potpunosti funkcionira.

Veleposlanici zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira već su pozdravili odluku predsjednika Federacije da, uz suglasnost dvojice potpredsjednika, imenuje sudce s liste kandidata koje je odobrilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće, u skladu s Ustavom, i izrazili su svoja očekivanja da će institucije Federacije odmah djelovati kako bi ispunile ovu suštinsku obvezu, definiranu Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna