NAJAVA Fondacija Konrad Adenauer u Međugorju organizira seminar za mlade političare

Od 14. do 16. prosinca, pod pokroviteljstvom Fondacije Konrad Adenauer u BiH i direktoricom Fondacije Sabine Wölkner, u Međugorju će se održati trodnevni Seminar za mlade političare stranaka desnog centra na temu "EU vrijednosti, vrijednosti mladeži stranaka desnog centra - Razvijanje zajedničkih politika".

 


Tijekom seminara, direktorica Fondacije Konrad Adenaueru u BiH Sabina Wölkner i Martin Raguž, zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 i zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH govorit će, između ostalog, na temu 'Vrijednosti EPP i njihov značaj za približavanje BiH prema EU'.

Također, na temu 'Integracija - ključna perspektiva mladih' govorit će profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a tijekom seminara izlaganja će imati i potpredsjednik PDP-a i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović te potpredsjednik SDA i zastupnik u Zastupničkom domu državnog parlamenta Senad Šepić. Partner seminara je Centar za nove inicijative.

O Fondaciji Konrad Adenauer


Fondacija Konrad Adenauer u BiH jedna je od najaktivnijih međunarodnih organizacija u BiH i to na svim poljima u BiH, političkom, društvenom, socijalnom i obrazovnom.

Sloboda, pravda i solidarnost su vodeći principi u djelovanju Fondacije Konrad Adenauer (KAS). KAS je politička fondacija bliska Kršćansko-demokratskoj uniji Njemačke (CDU).Kao jedan od osnivača stranke CDU i prvi njemački kancelar, Konrad Adenauer (1876.-1967.) po-vezivao je kršćansko-socijalnu, konzervativnu i liberalnu tradiciju. Njegovo ime je simbol demokratske obnove Njemačke, ulaska Njemačke u transatlantsku zajednicu, vizije europskog ujedinjenja i usmjerenja ka socijalnoj tržišnom gospodarstvu.

Aktivnostima u oblasti međunarodne suradnje KAS se zalaže za slobodan i dostojanstven život čovjeka po vlastitom uvjerenju.

"Mi se trudimo da tome i sami doprinesemo te da, kao njemačka organizacija, pomognemo da Njemačka na primjeren način odgovori na izazove pred kojima stoji zbog svoje rastuće odgovornosti u svijetu.
Želimo potaknuti ljude da i sami oblikuju budućnost u tom smislu. S više do 70 ureda i više od 120 projekata diljem svijeta dajemo vlastiti doprinos razvoju demokracije, pravne države i socijalne tržišne privrede. Radi učvršćivanja mira i slobode, kontinuirano podržavamo dijalog u oblasti vanjske i sigurnosne politike, kao i dijalog između različitih kultura i religija.

Smatramo da u središtu uvijek treba biti čovjek sa svojim nezamjenjivim dostojanstvom, te sa svojim pravima i obvezama. Smatramo da je čovjek mjera svega - socijalne pravde, slobodarske demokracije i stabilnog i trajnog gospodarskog razvoja. Okupljajući ljude koji prihvaćaju svoju društvenu odgovornost, razvijamo aktivne mreže u politici, privredi i cijelom društvu. Prenošenjem znanja kroz naše projekte pokušavamo utjecati i na globalizaciju tj. na aspekte socijalne pravde, ekologije i privredne učinkovitosti u ovom procesu.

Na partnerskoj osnovi surađujemo s državnim institucijama, političkim partijama, organizacijama građanskog društva kao i sa predstavnicima elita. Radeći na našim ciljevima i vrijednostima, željeli bismo i u budućnosti produbiti političku suradnju, na globalnom i regionalnoj razini, a posebno u zemljama u razvoju. Zajedno sa našim partnerima podržavamo međunarodni poredak koji će svakoj zemlji omogućiti razvoj u slobodi i po vlastitoj odgovornosti", ističu iz Fondacije.

Predstavništvo Fondacije Konrad Adenauer u BiH otvoreno je u veljači 1997. godine. Do kraja 2000. godine ovo je Predstavništvo bilo sadržajno i organizacijski nadležno za djelatnost Fondacije u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Od 2001. Predstavništvo Fondacije Konrad Adenauer u BiH nadležno je isključivo za projektne aktivnosti u BiH i zajedno s mnogobrojnim domaćim i međunarodnim partnerskim organizacijama u regiji oblikuje i koordinira svoje programe u suglasnosti sa potrebama i zahtjevima bh javnosti.

S obzirom da je projektni koncept Fondacije Konrad Adenauer širom svijeta orijentiran na kontinuiran i dugoročan rad, Fondacija ne ovisi od kratkoročnih projektnih uspjeha, nego se može posvetiti rješavanju kompleksnih problema. Fondacija je stoga za Bosnu i Hercegovinu izradila integrirani koncept, koji projekte u političkom, administrativnom, ekonomskom i naučnom području povezuje sa izgradnjom i unapređenjem demokratske svijesti. Osnovni ciljevi djelovanja fondacije u Bosni i Hercegovini su: funkcionalne političke stranke u parlamentarnoj demokraciji, integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, svladavanje prošlosti i pomirenje.

Oblici djelovanja fondacija su organiziranje seminara, okruglih stolova, konferencija, savjetovanja, političkih dijalog-programa, stručnih i političkih razgovora, te posjeta zemljama u regiji, Njemačkoj i Europskim institucijama u suradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima. /republikainfo.com/
Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna