EU u BiH: Primijenite presudu 'Sejdić-Finci', ukinite „dvije škole pod jednim krovom“, smrtnu kaznu u RS-u i podržite neovisno sudstvo

Povodom međunarodnog Dana ljudskih prava, šefovi misija EU u BiH naglašavaju da ljudska prava, demokracija i vladavina prava predstavljaju osnovne vrijednosti EU-a.

 

Opredijeljenost Europske unije da se rukovodi ljudskim pravima i osnovnim slobodama naglašena je u Lisabonskom ugovoru, a ova načela dodatno su učvršćena u Povelji Europske unije o osnovnim pravima.

Kako se ističe u izjavi šefova misije EU u BiH, a povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, želi se osigurati  univerzalno poštovanje svih ljudskih prava: građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih ili kulturnih.

U ovom kontekstu, šefovi misija Europske unije u Bosni i Hercegovini danas apeliraju na organe vlasti Bosne i Hercegovine da bez odlaganja izvrše odluku Europskog suda za ljudska prava donesenu u predmetu Sejdić-Finci kako bi se Ustav zemlje uskladio s Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Time bi došao kraj diskriminaciji u pogledu uživanju prava i sloboda i omogućilo građanima koji ne pripadaju bošnjačkom, hrvatskom ili srpskom konstitutivnom narodu da se kandidiraju za Predsjedništvo i Dom naroda na državnoj razini. 

Kredibilni napori u tom smislu, kako se ističe, također su ključ ispunjavanja obveza koje Bosna i Hercegovina ima po osnovu Prijelaznih sporazuma - Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Šefovi misija u Bosni i Hercegovini također pozivaju relevantne organe vlasti u Bosni i Hercegovini, a naročito u Republici Srpskoj, da poduzmu odgovarajuće mjere na izmjeni sadašnjeg Ustava Republike Srpske radi brisanja smrtne kazne. Europska unija se protivi izricanju smrtne kazne u svim slučajevima i okolnostima. Njeno univerzalno ukidanje jedan je od ključnih ciljeva iz politike ljudskih prava koju slijedi Europska unija.

Šefovi misija u Bosni i Hercegovini također podstiču relevantne organe vlasti u Bosni i Hercegovini da ukinu discriminaciju po osnovu nacionalne pripadnosti u školstvu, uključujući, između ostalog, da napuste sustav “dvije škole pod jednim krovom”. To je značajno da bi Bosna i Hercegovina postala integrirano, višenacionalno i tolerantno društvo, koje sprema svoje mlade naraštaje za budućnost u raznolikoj Europi.

Uz to, šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini podstiču organe vlasti na svim razinama da intenziviraju svoj rad na neriješenim izazovima u domenu ljudskih prava i intenziviraju napore na primjeni preporuka Vijeća UN-a za ljudska prava, naročito onih koji se tiču  diskriminacije i uključivanja osjetljivih grupa.

Naglašava se i podrška svim naporima na promoviranju uključivanja žena i djece, Roma i drugih manjina, osoba s invaliditetom, povratnika i homoseksualne, biseksualne i transrodne zajednice.

Šefovi misija EU takođe naglašavaju značaj daljnjeg unapređenja učinkovitih i neovisnih institucija, uključujući pravosudne strukture, koje će osigurati učinkoviti pravni lijek svim žrtvama kršenja ljudskih prava, uz adekvatne financijske i ljudske resurse koji su im potrebni za izvršavanje tih zadataka. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna