Sorensen: Liderstvo mladih ključno u zaštiti ljudskih prava

Povodom Dana ljudskih prava, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasadsor Peter Sorensen, sastao se sa aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava. Tijekom sastanka, Sorensen i njegovi gosti razgovarali su o aktualnim problemima u oblasti ljudskih prava u BiH.

 


"Poštivanje i zaštita ljudskih prava, demokracije i vladavine prava su osnovne vrijednosti EU. Radostan sam što   članovi Inicijative mladih za ljudska prava prepoznaju i promoviraju značaj zaštite ljudskih prava kao kamena temeljca demokratskog društva. Uzimajući u obzir sve izazove u Bosni i Hercegovini, ohrabren sam jer vidim da postoje mladi ljudi koji su dorasli ovom zadatku. EU će nastaviti pružati podršku svim pojedincima i organizacijama koji promoviraju ljudska prava, a istovremeno će ukazivati na one koji ih krše. Lisabonski ugovor jasno ukazuje da će Unija biti vođena ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Ovi principi su dodatno ojačani Poveljom o osnovnim slobodama EU", kazao je, tom prilikom, Sorensen.

On je naglasio kako EU nastoji osigurati da sva ljudska prava – bila ona građanska, politička, ekonomska, socijalna ili kulturna – svugdje budu poštovana.
"Svaka zemlja koja se nastoji pridružiti EU, mora poštovati ta prava. Ovo vrijedi, kako za BiH, tako i za svaku drugu zemlju koja pretendira biti članica EU. Zato, na Dan ljudskih prava, pozivamo sve koji su u poziciji autoriteta i imaju odgovornost, da podrže građane BiH koji su aktivno uključeni u javni život i koji zagovaraju zaštitu ljudskih prava. Taj rad nikada ne može biti završen i mi danas ponovo potvrđujemo da ćemo tome biti posvećeni i ubuduće", kazao je Sorensen.

/republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna