Na dan ljudskih prava ne upirimo prstom – stisnimo ruke

Godišnje obilježavanje ljudskih prava 10. prosinca pada na isti dan kada će EU dobiti Nobelovu nagradu za mir. Poklapanje datuma je sretna slučajnost. EU je odato priznanje za promoviranje demokracije, ljudskih prava, i pomirenja, te za širenje mira i stabilnosti diljem kontinenta.

 

Piše: Specijalni predstavnik EU za ljudska prava Stavros Lambrinidis


To je veliko priznanje za naša prethodna dostignuća. Štaviše, to na nas – institucije EU, države članice, i 500 miliona građana – usmjerava pažnju da radimo zajedno i udvostručimo napore na promovisanju i zaštiti ljudskih prava ne samo unutar naših granica, nego i širom svijeta.

I zaista, sad u srpnju, EU je usvojila Strategiju ljudskih prava i imenovala prvog Specijalnog predstavnika EU za ljudska prava. Ljudska prava su srebrna nit koja se proteže kroz pitanja vanjske politike EU: od trgovine do životne sredine, od pomoći do sigurnostii. To je uvažavanje činjenice da u skoro svakom primjeru ljudske patnje i sukoba u današnjem svijetu, poštovanje ljudskih prava predstavlja vitalni dio rješenja.

Ali, ljudska prava možemo učinkovito unapređivati samo ako radimo zajedno i dijelimo odgovornost za njihovo promoviranje i zaštitu. Unaprijeđivanje prava zahtijeva da EU stvara široke saveze - s drugim vladama, s međunarodnim organizacijama, s privatnim sektorom i, prije svega, sa građanskim društvom. EU danas blisko surađuje s partnerima diljem svijeta, kao što su UN, OEBS, Vijeće Europe i Afrička unija. Mi, također, težimo punopravnom partnerstvu s više stotina nevladinih organizacija iz cijelog svijeta kako bismo tražili od njih savjete i prenosili poruku o ljudskim pravima.

Trenutak za ovogodišnju temu Dana ljudskih prava -- uključivanje i učešće u javnom životu – je više nego blagovremen. Želja za ugrađivanjem ovih principa u društvo je pokretačka snaga koja stoji iza događanja u arapskom svijetu kojih smo danas svjedoci. Nedavni koraci u pravcu demokratske tranzicije, koje je preduzela nekolicina zemalja u regiji i šire, predstavljaju tračak nade za narode diljem svijeta.

Ali takav napredak ne treba potcjenjivati. Čak i u zemljama gdje je došlo do demokratske tranzicije, potrebno je više od jednih izbora da bi se demokracija učvrstila. Proslavljajući pravo na javno učešće, želimo odati počast zalaganju svih zaštitnika ljudskih prava koji vode borbu za pravo na izražavanje stavova, učešće na izborima i obavljanje javne dužnosti. Također želimo naglasiti značajan rad civilnog društva na ugrađivanju ovog prava duboko u društveno tkivo sve više zemalja.

Aktivno civilno društvo i unaprijeđeni dijalog između nevladinih organizacija i vlasti, regionalnih i međunarodnih organizacija su od ključnog značaja za zaštitu ljudskih prava, demokraciju i vladavinu zakona.

Prošli tjedan, na 14. godišnjem forumu NVO EU okupljeno je preko 200 posvećenih zaštitnika ljudskih prava, aktivista i kreatora politike u Bruxellesu. U svojim sredinama, oni su često usamljeni glasovi; zajedno, oni čine snažan hor slobode. EU će se u potpunosti založiti za zagovornike slobode diljem svijeta.

To je zato što je isključivanje sve više pravilo nego izuzetak na previše mjesta. U mnogim zemljama, građanima se negira pravo da sudjeluju u donošenju suštinskih odluka koje se tiču njihovog života. Neki su čak podvrgnuti mučenju ili zatvaranju zbog izražavanja stavova. Jedna od dobitnica nagrade 'Saharov', Europskog parlamenta za 2012. godinu, Nasrin Sotoudeh, to zna odveć dobro. Ona je pokazala ogromnu hrabrost stavljanjem svog života na kocku da bi se suprotstavila negiranju prava njene obitelji. Na taj način ona je uputila snažnu poruku Iranu i ostatku svijeta koja nadahnjuje zaštitnike ljudskih prava diljem svijeta.

U međuvremenu, u Kini, dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2010. godinu, Liu Xiaobo, i dalje služi kaznu od jedanaest godina zatvora koja mu je izrečena zbog pisane riječi, što je jasno kršenje njegovog prava na slobodu izražavanja.

Sve vrijeme, stavljaju se pretjerana ograničenja na slobodu izražavanja i udruživanja nevladinih organizacija. Ova taktika se često koristi pod lažnim izgovorom zaštite drugih prava, kao što je borba protiv terorizma. Aktivisti nevladinih organizacija i zaštitnici ljudskih prava često se suočavaju s progonom i pokretanjem postupka i to svakodnevno, ili su jednostavno označeni kao "izdajnici" svoje zemlje kako bi bili ušutkani zaplašivanjem. Onemogućavanje pristupa financijskim sredstvima, što je od suštinskog značaja za postojanje mnogih nevladinih organizacija, je u porastu i mora biti suzbijeno. 

Pokret za ljudska prava će biti istinski uspješan kada svaka osoba bude osjećala zajedničku odgovornost da odgovori na žurnu potrebu da se bori za prava drugih. Trebalo bi da 10. prosinac ove godine vidimo kao novi početak ovog dubokog svevremenskog izazova.

Dakle, na dan ljudskih prava nemojte da upiremo prstom, već stisnimo ruke u zajedničkom nastojanju da osiguramo da svaka žena i svaki muškarac imaju priliku iznijeti svoj stav u oblikovanju svog osobnog života, života svojih zajednica i svojih društava.

/republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna