MONN Nedovršeni posao: Zašto je BiH i dalje potreban OHR

Američki veleposlanik u BiH Patrick Monn, na svom blogu, pojašnjava zašto je Bosni i Hercegovini još uvijek potrebna nazočnost OHR-a. Prenosimo njegov osvrt:"Upravo smo završili naš polugodišnji sastanak političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) koji je održan 29. i 30. studenog.  Na sastanku su predstavnici zemalja članica PIC-a informirani izravno od predsjedavajućeg Vijeća ministara Bevande i njegova dva zamjenika o tome što oni rade da bi ova zemlja postigla napredak. 

Zasigurno je ostalo još mnogo posla da bi se ispunili najvažniji ciljevi vanjske politike BiH:  članstvo u NATO savezu i EU.

U proteklim smo tjedana imali priliku često čuti kako neki u BiH vode polemiku o tome je li OHR i dalje potreban.  Na žalost, mnogi komentari u svezi s ovim stizali su kao uvrede i vulgarnosti, a ne u formi konstruktivnih prijedloga o tome kako pomoći BiH da ide dalje. 

Stav SAD-a je jasan i dosljedan: mi želimo da se OHR zatvori. Ali, do zatvaranja može doći samo kada Bosna i Hercegovina bude spremna samostalno funkcionirati.  U 2008. godini je PIC odredio takozvani “5+2” paket ciljeva i uvjeta koji moraju biti ispunjeni prije zatvaranja OHR-a.

Mnogi ljudi, koji kritiziraju OHR i kažu da već odavno nije ovdje dobrodošao, isti su oni ljudi koji blokiraju napredak na ispunjavanju “5+2” paketa ciljeva i uvjeta.

Da navedem samo nekoliko konkretnih primjera, dva cilja se odnose na iznalaženje održivih rješenja za knjiženje i raspodjelu državne i vojne imovine. 

U ožujku su politički lideri dogovorili okvir za rješavanje oba pitanja.  Ali su potom lideri postali više zainteresirani za resistematizaciju u raznim vladinim institucijama nego za rješavanje ovih pitanja.  Neuspjeh po pitanju vojne imovine u protekle dvije i pol godine sprječava BiH da u potpunosti sudjeluje u Akcijskom planu za članstvo NATO saveza. 

Kada su se politički lideri nedavno sastali u Mostaru, još jednom su se dogovorili da će ovo pitanje riješiti sukladno sporazumu iz ožujka.  Ali, moram pitati – gdje je prijedlog konkretnih koraka koje će poduzeti da bi se to pitanje riješilo? 

U Mostaru politički lideri čak nisu ni spomenuli nedavnu odluku Ustavnog suda BiH o vlasništvu države nad imovinom, koja mora biti sastavni dio rješenja.

Još jedan uvjet iz paketa “5+2” je da mora postojati “pozitivna procjena Upravnog odbora PIC o situaciji u BiH koja se temelji na potpunom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma”.  Bit će teško zaključiti da je ovaj uslov ispunjen sve dok lideri osporavaju ono što je jasno navedeno u Daytonskom sporazumu.

SAD se raduju danu kada će situacija u BiH biti takva da OHR može zatvoriti svoja vrata.  Već više od četiri godine jasno govorimo što se treba dogoditi da bi ovo bilo moguće.  Ali sve dok se ne zadovolje ovi kriteriji i sve dok Bosna i Hercegovina ne postigne značajan napredak ka članstvu u EU i NATO savez, smatramo da za OHR postoji važna uloga u nadgledanju provedbe mirovnog sporazuma. 

Umjesto da kritiziraju OHR i visokog predstavnika, pozivam lokalne lidere da se fokusiraju na donošenje odluka i stvaranje okruženja koje će omogućiti zatvaranja OHR.

/republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna