Daviddi: Prvi sastanak Vijeća za državnu pomoć

Zamjenik šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, dr. Renzo Daviddi pozdravio je današnji inauguralni sastanak Vijeća za državnu pomoć, ocjenjujući da se radi o jednom od ključnih prioriteta procesa europskih integracija BiH.

 

"Pozdravljamo današnji inauguralni sastanak Vijeća za državnu pomoć. Osnivanje i rad Vijeća za državnu pomoć je jedan od ključnih prioriteta procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine. Europska unija je uspostavila jasna pravila i uvjete pod kojima se financijska pomoć vlada može dodjeljivati poslovnim subjektima. Uloga Vijeća je osiguranje provedbe ovih pravila u Bosni i Hercegovini", kazao je Daviddi.

On je pojasnio da je to dobra vijest i za potrošače i poslovne ljude jer će ta pravila pomoći u sprječavanju da neko poduzeće ili proizvođač imaju dominantnu tržišnu poziciju zbog državne pomoći, a naglasio je da održavanje konkurencije između poduzetnika sprječava i porast cijena.

"Bosna i Hercegovina će se približiti standardima EU zbog toga što će konkurencija među tvrtkama u Bosni i Hercegovini funkcionirati na sličan način kao slobodno tržište EU. Da bi se to postiglo, Vijeće za državnu pomoć vršit će nadzor provedbe Zakona o državnoj pomoći, koji je u potpunosti u skladu s relevantnim zakonodavstvom Europske unije, te je također obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Naglašavamo da je Europska unija također odradila svoj dio posla. Pošto je Bosna i Hercegovina prihvatila ovu međunarodnu obvezu u zamjenu je Europska unija otvorila svoje tržište "asimetrično", to jest EU ostvaruje slobodnu trgovinu brže od Bosne i Hercegovine.

To se odnosi na gotovo sve proizvode porijeklom iz Bosne i Hercegovine, posebno industrijske proizvode. Bosna i Hercegovina sada mora ubrzati potpunu provedbu Zakona o državnoj pomoći da bi pomogla ekonomskom razvoju i konkurentnosti zemlje u globalnom okruženju u kojem živimo i radimo", kazao je Daviddi. /republikainfo.com/


Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna