EU pozdravlja probni popis stanovništva u BiH

Zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH, dr. Renzo Daviddi, povodom današnjeg početka probnog popisa stanovništva u BiH, kazao je da će isti omogućiti bh vlastima testiranje metodologije popisa kao i samu provedbu."Probni popis stanovništva je vrlo bitna proba samog Popisa, trenutno planiranog za travanj u 2013.godine. Probni popis će omogućiti vlastima testiranje metodologije popisa kao i samu provedbu te da, ukoliko bude potrebno urade eventualne prilagodbe, ispravke i promjene s ciljem osiguranja da stvarni Popis bude uspješan. Pozivam sve građane koje žive unutar popisnih područja da uzmu aktivno učešće u Probnom popisu", kazao je Daviddi.

Probni popis će posmatrati Međunarodna promatračka operacija koja će nakon toga dati ocjenu i povratne informacije kako bi se osigurala pravilna primjena stvarnog Popisa u 2013.
 
Popis je od ključne važnosti jer će to biti prvi pregled ekonomskih i društvenih podataka u Bosni i Hercegovini od 1991. godine, čime će se omogućiti vlastima razvijanje javne politike, kao što su u oblasti zdravstva i obrazovanja, na temelju točnih podataka. To je, dakle, ključni element za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine kao i za njen napredak na putu ka europskim integracijama, priopćeno je iz Direkcije EU-a u BiH.
 
EU daje podršku Popisu stanovništva s 4,5 milijuna eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), kroz tehničku pomoć, podršku promatračkoj operaciji i osiguranju nužne IT opreme za obradu podataka.

Međunarodna promatračka operacija kroz svoju nazočnost kao i EU s podrškom koju pruža, doprinijet će da se Popis pripremi u skladu s najvišim međunarodnim standardima, uključujući prikupljanje i obradu podataka. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna