Sorensen i Giles od Dodika traže ukidanje smrtne kazne

Povodom desetog Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne, veleposlanik Francuske u BiH, Roland Gilles i šef Delegacije EU u BiHi specijalni predstavnik EU-a, ambasador Peter Sorensen, u zajedničkom pismu upućenom predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, apelirali su da pokrene novu raspravu o relevantnoj odredbi Ustava RS-a.

 


Naime, iako Bosna i Hercegovina, a posebno Republika Srpska, nisu primijenile smrtnu kaznu od njenog ukidanja 1997.godine, i dok kazneni zakon Republike Srpske ne predviđa njenu primjenu, izmjene Ustava u tom smislu i dalje su važan prioritet za Francusku i Europsku uniju.

Veleposlanici podsjećaju na osobno zalaganje predsjednika da se izbrise članak 11. Ustava Republike Srpske i također pozivaju druge zainteresirane strane da poduzmu aktivne i konstruktivne korake kako bi se taj cilj i ostvario.

Naime, iako se u članku 11. Ustava Republike Srpske ističe kako je "Život čovjeka neprijeporan", određeno je i da se "Smrtna kazna mogže iznimno propisati i izreći samo za najteže oblike kaznenih djela".

Europska unija se protivi izricanju smrtne kazne za bilo koje kazneno djelo i pod bilo kojim okolnostima. Univerzalno ukidanje ove kazne je jedan od ključnih ciljeva politike ljudskih prava Europske unije.

Catherine Ashton, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije, izjavila je: “Smrtna kazna je surovo i  nehumano postupanje s nepovratnim posljedicama koje narušava osnovno ljudsko pravo na život i dignitet. U slučaju pogrešne presude, na što ni jedan pravni sustav nije imun, dovodi do užasnog i nepovratnog gubitka ljudskog života. Smrtna kazna ne može poništiti kazneno djelo za koje se izriče, niti ublažiti gubitak žrtve. Smrtna kazna treba biti relikt prošlosti”.

Evropska unija redovno potvrđuje svoje protivljenje smrtnoj kazni i koristi razna  diplomatska sredstva koja ima na raspolaganju – uključujući izjave, demarše, dijaloge o ljudskim pravima sa svojim partnerima – sa ciljem da se pojačaju argumenti u korist globalnog ukidanja smrtne kazne. Kretanje ka ukidanju ove kazne nalazi se među najvišim prioritetima nedavno usvojenog Strateškog okvira i Akcijskog plana za ljudska prava i demokraciju, kao i Europskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava (EIDHR).

Iako globalni momentum ide u pravcu ukidanja smrtne kazne, u 20 od 58 zemalja u svijetu u kojima postoji smrtna kazna se izvršava po alarmantnoj stopi. EU poziva zemlje sa smrtnom kaznom da je progresivno ograničavaju i poštuju međunarodno usaglašene minimalne standarde.

Kampanja EU protiv smrtne kazne je jednako aktivna i na multilateralnim forumima, kao što su Ujedinjene nacije, i doprinijeće usvajanju rezolucije na 67. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o moratorijumu na smrtnu kaznu. EU i dalje apelira na sve zemlje da pristupe Drugom fakultativnom protokolu uz Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, osnovnom instrumentu  UN-a za ukidanje smrtne kazne. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna