Ashton povodom Dana borbe protiv homofobije i transfobije: Ljudska prava za sve, bez diskriminacije

Povodom 17. svibnja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobij, visoka predstavnica EU-a Catherine Ashton uputila je prigodnu izjavu za javnost.

"Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. U ime Europske unije, ponosna sam što se pridružujem ovoj proslavi. Širom svijeta, ljudi su izloženi diskriminaciji i nasilju, pa čak i umiru zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. Dobrovoljan odnos između osoba istog pola još uvijek je inkriminiran u 76 zemalja, a u najmanje u pet kažnjiv smrtnom kaznom.

Ponekad čujemo da su seksualna orijentacija i rodni identitet suprotni tradicionalnim vrijednostima. Biću sasvim jasna: kada govorimo o pravima lezbijske, hoomoseksualne, biseksualne, transrodne i međurodne populacije, ne govorimo o uvođenju novih prava za jednu grupu ljudi. Govorimo o tome da ista ljudska prava važe za sve i svugdje, bez diskriminacije. Pozivam sve države da to učine stvarnošću za sve", kazala je Ashton.

Zemlja u procesu pristupanja EU Hrvatska, kao i zemlje kandidati bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Crna Gora, Island i Srbija, zemlja u Procesu stabilizacije i pridruživanja i potencijalni kandidat Albanija, zemlje EFTA-e Lihtenštajn i Norveška, članice Europskog ekonomskog prostora, kao i i Jermenija i Gruzija, pridružile su se ovoj deklaraciji. /republikainfo.com/


Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna