Fueleva poruka budućim članicama EU-a: Zajedno ćemo uspjeti

Europski komesar za proširenje Stefan Fuele uputio je čestitku zemalja u procesu proširenja povodom Dana Europe, 09. svibnja, kada je Robert Schuman predstavio svoj prijedlog kojim je postavljen temelj Europske unije.

“Europska unija, tijekom svog razvoja, omogućila je svojim građanima uživanje u, ranije nezabilježenom, periodu mira i sve većeg napretka. Europska unija nije statična, ona raste i širi se. Proširenje je u DNK Europe – Europe koja, usprkos svim poteškoćama kroz koje je nedavno prošla, i dalje predstavlja izvor inspiracije: sa svojim vrijednostima, životnim standardom, a u slučaju proširenja i svojom moći transformacije koju donose reforme i promjene potrebne da bi se dostigao europski standard u svim oblastima života. Europska unija i dalje raste. Hrvatska će nam se uskoro pridružiti. Srbija je dobila status kandidata, a pregovori s Crnom Gorom trebaju početi sljedećeg mjeseca. Ostale zemlje u procesu proširenja također se kreću ka Europskoj uniji”, stoji u Fuelevoj čestitci.

“Odlučni smo da održati ovaj proces, usprkos izazovima s kojima se Europa trenutno suočava. Međutim, ti izazovi se odnose na globalizaciju, a ne na proširenje. Proširenje nije njihov uzrok. Zapravo, ono je  dio rješenja. Da bismo uspjeli, moramo raditi zajedno. Vi ćete imati značajnu ulogu u tome, a posebno nakon što se pridružite Europskoj uniji. Zajedno možemo oblikovati budućnost Europe u skladu s vizijom njenih osnivača. Danas je  Dan Europe – uživajte u njemu!”, poruka je zemljama koje će tek postati članicama EU-a. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna