Ashton povodom Dana Europe: Sljedeća godina za EU je presudna, a vrijednosti koje nas spajaju važnije su nego ikada

Catherine Ashton, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i dopredsjednica Europske komisije, povodom današnjeg Dana Europe, kazala je kako se danas obilježava 62. godine od potpisivanja Schumanove deklaracije.

“Dan Europe svake godine slavimo tako što se osvrnemo na povijest europskih integracija i sve ono što smo zajedno postigli, ali to svakako treba biti i prilika da gledamo unaprijed. U tisku čitamo mnogo toga o financijskoj krizi i ekonomskim problemima s kojima se suočavamo, ali temelji europske ekonomije su i dalje snažni, a vrijednosti koje nas spajaju su važniji nego ikada”, kazala je Ashton. Ona je naglasila da će sljedeća godina biti presudna za oporavak Europe kao i za budućnost Europe i to ne samo u smislu koraka koje će se, kako je kazala, poduzimati interno u Europskoj uniji i po pitanju pridruživanja Hrvatske u srpnju, već i u kontekstu onoga što će se činiti na globalnom planu.

“Europa je uvijek bila otvorena i usmjerena prema vani. Konzistentno smo utjecali na to kako svijet razmišlja o trgovini, zaštiti životne okoline, klimatskim promjenama, smrtnoj kazni, Međunarodnom sudu za ratne zločine, te nizu drugih značajnih pitanja. Uvjerena sam da Europa mora nastaviti biti aktivno uključena u ono što se događa diljem svijeta, kao i u to da naše međunarodno djelovanje može pomoći naš ekonomski oporavak”, kazala je visoka predstavnica EU-a, te ustvrdila da je ostvaren veliki napredak od obilježavanja Schumanovog dana prošle godine.

“Izgrađujemo Europsku službu vanjskih poslova koja podrazumijeva i u potpunosti pridružen Sustav upravljanja kriznim situacijama koji nam omogućuju da iznesemo sveobuhvatna rješenja na terenu, bilo u Libiji, Somaliji ili u Afganistanu. Proputovala sam mnoge zemlje i regije, posjetivši svaki kontinent, uključujući i zapanjujuće putovanje na Arktik. Gdje god idem prenosim poruku o Europi, poruku o 27 zemalja koje rade jedna s drugom kako bi pomogle rješavanje problema. Gdje god idem, oni koji nisu iz Europe mi govore da žele sarađivati s jednom Europom koja je aktivna i predana. To je točno ono što namjeravam učiniti i svojim sljedećim korakom”, naglasila je ona.
Visoka predstavnica EU-a za sigurnost kazala je da će EU nastaviti ispunjavati cilj koji su zacrtali autori Lisabonskog ugovora i mnogo prije njih Robert Schuman – da Europa igra aktivnu ulogu u rješavanju globalnih pitanja.  “Mnogo smo toga ostvarili tokom godina, ali je čak i više toga ostalo za uraditi”, zaključila je Ashton. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna