Inzko: BiH mora raditi na zaštiti prava građana

Vijeće Europe - kao i Europska konvencija o ljudskim pravima - i dalje igraju vrlo važnu ulogu u postavljanju standarda koje BiH treba ispuniti, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko u četvrtak, 26. travnja,obraćajući se Komitetu za monitoring Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Strasbourgu.

U povodu desete obljetnice formalnog prijema Bosne i Hercegovine u članstvo Vijeća Europe, visoki predstavnik je pozvao europske parlamentarce da pomognu da se osigura “postojanje adekvatnih kapaciteta”, te da ne dođe do podrivanja rada institucija koje štite prava građana BiH.

“Ljudska prava, demokracija i vladavina zakona su zajednički uvjeti koje postavlja Daytonski sporazum, Europska unija i Vijeće Europe”, kazao je on.

Visoki predstavnik je opisao slučaj Sejdić-Finci kao “jedinstvenu priliku da Bosna i Hercegovina evoluira u pozitivnom pravcu koji će rezultirati konkretnim poboljšanjima za građane”. Iako priznaje da i dalje postoje osporavanja Daytona i Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik je ipak istaknuo nedavne pomake na okončanju političkog zastoja koji je doveo do ekonomskih i socijalnih poteškoća.

 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna