Sorensen obišao trebevićku žičaru koja se obnavlja zahvaljujući pomoći EU-a i Švicarske

Veleposlanik Peter Sorensen, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH obišao lokacije polazne i krajnje stanice trebevićke žičare.

Sarajevska atrakcija bi ponovo trebala biti u funkciji sljedeće godine, kada će trebevićka žičara biti obnovljena zahvaljujući financijskoj pomoći Europske unije i velikodušnoj donaciji iz Švicarske.

Danas su veleposlanik Peter Sorensen, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, i Andre Schaller, veleposlanik Švicarcke konfederacije, obišli lokalitete polazne i krajnje stanice trebevićke žičare, u naseljima Bistrik i Brus.
Današnji posjet je realiziran u svjetlu predstojeće, opsežne pomoći Europske unije obnovi kapaciteta trebevićke žičare u ukupnom iznosu od 2.2 milijuna EUR iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoc (IPA).

Tijekom obilaska lokaliteta, veleposlanik Sorensen je svjedočio trenutnom stanju u kojemu su kapaciteti i ruta žičare, kako bi bio upoznat s lokacijom jednog od značajnih prioriteta Europske unije u domenu poboljšanja poslovne i transportne infrastrukture u zemlji. Nakon što je švicarski ski-centar Graechen donirao opremu u prosincu 2011. godine, EU preuzima daljnje financiranje izrade idejnog rješenja, pripreme i izvođenja građevinskih radova na obnovi kapaciteta žičare i instalacije sve opreme i stubova, kao i nadzora i kontrole kvalitete samih radova.

Podrška procesu obnove trebevićke žičare je već započeta financiranjem izrade idejnog rješenja koje je u tijeku, i svih pripremnih radnji koje će osigurati zadovoljavajući, tehnički korektnu i administrativno kompletiranu osnovu za objavu tzv. "dizajniranje i izgradnja" tenderske procedure za radove koji će voditi ka obnovi kapaciteta trebevićke žičare.
Početak procedure za ugovaranje radova i nadzora se očekuje u jesen ove godine, dok bi okvirni završetak radova mogao biti do jeseni 2013. godine, kada se očekuje da bi žičara mogla biti ponovo u punoj funkciji.

Podrška Europske unije ovom projektu je od vitalnog značaja za socio-ekonomski razvoj BiH i poboljšanje kvalitete zivota bh. građana, ali je i od dobrobiti za sve turiste, kako unutar zemlje, tako i za one koji dolaze u BiH, i osigurati će da bude u skladu s europskim standardima. /republikainfo.com/

 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna