Johnson od kraljice traži prijevremeno raspuštanje parlamenta kako bi osigurao Brexit bez sporazuma

Boris Johnson je danas zatražio kraljicu Elizabetu II da raspusti Donji dom britanskog parlamenta, i to samo nekoliko dana nakon što se zastupnici vrate na sjednicu nakon godišnjih odmora, javlja BBC, a prenosi Euractiv.jutarnji.hr.Nova vlada svojom bi strategijom mogla odgoditi kraljičin govor, tradicionalno godišnje otvaranje parlamenta koje je bilo predviđeno za 14. listopada. Zastupnicima bi se time povratak u klupe Donjeg doma odgodio za drugu polovicu listopada.

Tu je informaciju BBC-u upravo potvrdio i sam premijer Boris Johnson.

- Kao što sam i najavio na ulazu u Downing street; moja vlada neće čekati zadnji čas da nešto poduzme. Ovo je nova vlada i naš je plan vrlo ambiciozan. Zato će kraljica održati svoj govor 14. listopada 2019. godine - najavio je premijer, potvrdivši time da ne želi da se Donji dom parlamenta službeno otvori prije tog datuma.

Prijevremenim raspuštanjem Donjeg doma britanskog parlamenta, Johnson bi osigurao da zastupnici nemaju dovoljno vremena usvojiti zakon kojim bi se vladi onemogućilo da 31. listopada izađe iz EU bez sporazuma. Za Johnsonovu strategiju je prema navodima BBC-a znala samo nekolicina ministara, onih koji su u premijerovu najužem krugu povjerenja.

Valja naglasiti da kraljica ima mogućnost odbiti njegov prijedlog, što bi bilo uistinu neuobičajen potez za britanskog monarha čija je zadaća usko surađivati s izvršnom vlasti Ujedinjene Kraljevine. Cijeli svijet sad željno iščekuje odluku kraljice, kojom će ona indirekno potvrditi stav o Brexitu, kojeg je do sada prema strogim pravilima britanske monarhije uspješno skrivala.

Ministar financija Sajid Javid je najavio da vlada računa na raspisivanje prijevremenih izbora, čemu u prilog govori i činjenica da podrška Borisu Johnsonu rapidno raste, pa da torijevci žele kapitalizirati svoju popularnost.

Strategija Borisa Johnsona u kojoj premijer proceduralnim igrama želi raspustiti parlament već je proglašena kontroverznom idejom. Britanski zastupnik iz redova liberalnih demokrata Tim Brake, na svom je službenom Twitter profilu tu vijest opisao kao 'proglašenje ratnog stanja koje će biti dočekano željeznom šakom'.

Potez su oštro osudili i druge prominentne figure britanske politike među kojima se našao i predsjednik Donjeg doma John Bercow, ali i brojni torijevci. Premijeri Walesa i Škotske ponovili su težnje i zahtjev za raspisivanjem novog referenduma, čak 14.000 građana je u nekoliko sati potpisalo peticiju protiv raspuštanja parlamenta.

U međuvremenu, nadbiskup Canterburyja Justin Welby, naletio je na salvu kritika nakon što je u javnost bila puštena informacija da se proteklih dana sastao sa zastupnicima Donjeg doma britanskog parlamenta kako bi im pomogao pronaći rješenje za sprječavanje Brexita bez sporazuma 31. listopada.

- Inače nemam običaj kritizirati nadbiskupa, ali smatram da se trenutno ne bi trebao petljati u pitanje od izuzetne političke važnosti – izjavio je bivši lider torijevaca Duncan Smith za The Times.

Od kada je BBC objavio tu informaciju, funta je pala za 0,82 posto; 0,7 u odnosu na dolar te 0,5 u odnosu na euro.

 

 

(Izvor:Euractiv)

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna