Trump i Macron jedinstveni o 'Danu D'

Francuska i Sjedinjene Države zajedno su obilježile u četvrtak 75. obljetnicu iskrcavanja saveznika u Normandiji, pokušavajući za tu prigodu isključiti svoja diplomatska neslaganja, od pitanja Irana do klimatskih promjena.“Veterani, mi znamo što vam dugujemo: slobodu”, rekao je na engleskom francuski predsjednik Emmanuel Macron na velikom američkom groblju u mjestu Colleville-sur-Mer.

Potom je u Trumpovoj nazočnosti dodijelio odličje Legije časti nekolicini bivših boraca, uz pljesak nazočnih.

“U ime moje zemlje, želim vam jednostavno reći hvala”, kazao je na groblju iznad plaže Omaha koje broji 9387 križeva i Davidovih zvijezda.

Donald Trump im je poručio: “Vi ste ponos naše nacije”.

Pred tisućama okupljenih na američkom groblju, američki veterani sjedili su u prvim redovima službene tribine sa svojim odličjima i bejzbol kapama s natpisom “Veteran Drugog svjetskog rata”.

Srdačno su ih i dugo pozdravljali okupljeni kao i dvojica šefova država, Trump i Macron.

“Prije 75 godina, na ovim obalama, na ovim stijenama, 10.000 ljudi prolilo je krv a tisuće su dale život za svoju braću, svoje zemlje, i za slobodu”, rekao je Trump.

Macron, poznat kao kritičar Trumpovog nacionalizma i izolacionizma, iskoristio je prigodu da pošalje poruku svom američkom gostu.

“Amerika nikada nije tako velika kao kada se bori za slobodu drugih”, kazao je.

Iskrcavanje u Normandiji planirano je mjesecima i dobro skrivano od nacista unatoč činjenici da je zahtijevalo ogromnu mobilizaciju industrijskih kapaciteta i ljudstva.

Pod okriljem noći tisuće savezničkih padobranaca iskočilo je iza njemačkih položaja obalne obrane. Uz svitanje s ratnih je brodova potom otvorena topnička vatra na njemačke pozicije da bi nakon toga stotine desantnih plovila transportiralo pješačke postrojbe do plaža na kojima su bili izloženi baražnoj vatri njemačkih strojnica i topništva.

Neki od sudionika te operacije kazali su kako je more bilo crveno od krvi tog dana tijekom trajanja operacije kojom je osiguran preokret u ratu protiv Hitlera.

Macron i Trump su u razgovoru u četiri oka u Caenu, koji je uslijedio nakon ceremonije na američkom groblju, inzistirali na dobrom razumijevanju, pokušavajući minimalizirati svoja neslaganja.

Odnosi između SAD-a i Francuske sada su “izvrsni”, rekao je Trump na tom susretu, nakon kojega je odletio za Irsku.

Sudjelujući na komemoraciji za 22 tisuće vojnika pod britanskim zapovjedništvom koji su 6. lipnja 1944. poginuli na početku bitke za Normandiju predsjednica britanske vlade Theresa May ranije tijekom dana odala je počast hrabrosti vojnika od kojih su mnogi bili tek stasali mladići kada su pokošeni njemačkom vatrom na plažama na kojima su se iskrcavali.

“Gotovo je nemoguće shvatiti hrabrost koja je trebala tog dana kako bi se iskrcalo s desantnih brodova i uskočilo u ogorčenu bitku”, kazala je May.

Ona je tijekom jutra zajedno s Macronom položila temeljni kamen za podizanje spomenika posvećenog britanskim vojnicima Dana D.

Kratko tom prigodom govoreći na engleskom, Macron je potvrdio čvrstinu veza između Francuske i Velike Britanije, unatoč brexitu.

“Što god se dogodilo, bit ćemo uvijek jedni uz druge jer to je naša zajednička sudbina”, rekao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije bio pozvan na komemoraciju, ali nije zbog toga pokazao nikakvo uzbuđenje.

“Nema nikakvog skrivenog značenja”, rekao je Putin upitan o tome zašto nije pozvan na svečanost u Normandiju. “Ni mi ne pozivamo sve na svaki događaj”, dodao je Putin, a prenijeli su ruski državni mediji.

Komemoracije Dana D su počele u srijedu u Portsmourthu na jugu Engleske koje je vodila britanska kraljica Elizabeta. Među ostalima, toj su svečanosti nazočili Trump, Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel i kanadski premijer Justin Trudeau.

 

(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna