Reuters: Europska unija dodala Saudijsku Arabiju na crnu listu

Europska komisija dodala je kraljevinu Saudijsku Arabiju u nacrt liste zemalja koje predstavljaju opasnost za EU, zbog labave kontrole „financiranja terorizma“ i „pranja novca“, tvrde izvori Reutersa. Ovo je još jedna udarac Saudijskoj Arabiji, koja je pod međunarodnim pritiskom zbog brutalnog ubojstva novinara Washington Posta Jamala Khashoggija.Na listi Europske unije nalazi se 16 zemalja, među kojima su Iran, Irak, Sirija, Afganistan i Sjeverna Koreja, a ona se bazira na kriterijima koje koristi globalno tijelo sačinjeno od bogatih nacija (FATF), koje se bori protiv pranja novca i financiranja terotizma.

Ovaj tjedan, lista je osvježena, prema novim kriterijima koje je 2017. počela uvoditi komisija Europske unije.

Bez komentara iz Rijada

Saudijska Arabija jedna je od novih država na listi, čiji je sadržaj još uvijek povjerljiv, tvrde neimenovani izvori iz Europske unije i  Saudijske Arabije.

Drugi dužnosnik Europske unije tvrdi da će na konačnu listu biti dodano još nekoliko zemalja, ali nije išao u detalje, jer je informacija još uvijek povjerljiva i podložna izmjenama.

Glasnogovornik Europske komisije rekao je da nema komentar na sadržaj liste, pošto još nije finalizirana. O njoj se, prije usvajanja, sljedeći tjedan treba izjasniti 28 članica Europske unije. 

Saudijski dužnosnici nisu odgovorili na upit za komentar.

Saudijskoj Arabiji ovo će biti korak unatrag u nastojanju da povrati međunarodnu reputaciju i privuče inostrane investitore u velikom planu transformacije i jačanja financijskih veza s bankama.

Khashoggi, kolumnist Washington Posta i kritičar saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, ubijen je 2. listopada u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Taj zločin i kontradiktorne izjave saudijskih dužnosnika o slučaju, izazvali su velike kritike diljem svijeta i oštetile reputaciju države.

Komplikacija financijskih odnosa

Neovisno od dodatne štete po reputaciju Saudijske Arabije, uključenje na listu komplicirati će njene financijske odnose s Europskom unijom.

Prema EU-u, država se stavlja na crnu listu ako ima „strateške nedostatke u borbi protiv pranja novca i suzbijanju finansiranja terorističkih režima koji predstavljaju značajnu prijetnju financijskom sustavu Unije.

Novi kriteriji kažu da se države mogu staviti na crnu listi i ako ne osiguravaju dovoljno informacija o vlasništvu kompanija, ili se njihovi zakoni o prijavi sumnjivih transakcija i nazdoru financijskih klijenata smatraju previše labavim.

Saudijska Arabija u septembru nije uspjela dobiti puno članstvo u FATF-u jer nije učinila dovoljno u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma. Tada je ocijenjeno da Rijad nije dovoljno dobro istražio i procesuirao pojedince koji su bili umiješani u značajne aktivnosti po pitanju pranja novca.

(Izvor: Al Jazeera/agencije)

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna