Mađari protiv Orbana: U Budimpešti na tisuće prosvjednika zbog zakona o prekovremenim satima

Nekoliko tisuća Mađara prosvjedovalo je u subotu u Budimpešti protiv premijera Viktora Orbana i njegova zakona o prekovremenim satima koji je dosad na ulice nekoliko puta izvukao brojne mađarske radnike.Marširajući središtem Budimpešte iza transparenta na kojemu je pisalo "Dosta nam je", prosvjednici su isticali mađarsku zastavu i zastavu EU-a. Mjesto okupljanja bilo je ispred Budimskog dvorca. "U potpunosti ignoriraju što smo rekli i što želimo, a to nas jako smeta", kazao je jedan od prosvjednika, Lajos Kovacs.

Vladajuća Orbanova stranka Fidesz usvojila je prošli mjesec zakon kojim se poslodavcima omogućuje povećanje broja prekovremenih radnih sati s 250 na 400, dok se zakonski rok isplate produžuje na tri godine. Orban je kazao da je zakon donesen u interesu radnika koji će na taj način legalno moći raditi prekovremeno u vrijeme kada se gospodarstvo bori s golemim nedostatkom radne snage.

Po podacima tvrtke Zavecz Research objavljenim početkom tjedna potpora Fideszu u posljednjih je mjesec dana pala za tri postotka, odnosno na 32 posto što je još uvijek puno više nego što imaju oporbene stranke. Nacionalistički Jobbik dobio je 11 posto potpore, a socijalisti sedam posto.

(Izvor: HINA)

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna