Mogherini sa čelnicima zapadnog Balkana

Na poziv visoke predstavnice Europske unije i potpredsjednice Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić  u srijedu, 19. prosinca, u Bruxellesu je nazočio sastanku čelnika zapadnog Balkana.Tijekom obraćanja, predsjedavajući Zvizdić je istaknuo značaj kontinuiteta dijaloga, naglasivši da su regionalna suradnja i međusobno povjerenje ključni za unaprijeđenje političkih i ekonomskih odnosa, privlačenje stranih investicija, očuvanje stabilnosti i unaprijeđenje procesa pomirenja.

Rekao je da je BiH privržena načelima, ciljevima i vrijednostima Europske unije i da će i u narednom periodu nastaviti raditi na napretku u svim procesima, s posebnim osvrtim na socijalno-ekonomske reforme.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH trenutno u fazi finalizacije odgovora na dodatna pitanja Europske komisije u okviru pripreme Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Istaknuo je važnost kontinuiranog angažmana Europske unije u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar regije zapadnog Balkana, kao i Europske unije s regijom.

 Naglasio je da BiH ostaje potpuno posvećena daljnjem nastavku regionalne suradnje u cilju očuvanja mira i stabilnosti i istaknuo nužnost poštivanja međunarodnih obveza, kao i preuzetih obveza iz postojećih regionalnih i međunarodnih sporazuma, s fokusom na CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

 Zvizdić je rekao da je načelo poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake od zemalja preduvjet daljnje stabilizacije i naprtetka, ne samo svake zemlje pojedinačno, nego i cjelokupne regije i izrazio optimizam da će nastavak dijaloga baziranog na međusobnom uvažavanju i pozitivnoj političkoj volji voditi ka zajedničkim naporima u realizaciji ključnih prioriteta na prostoru cijelog zapadnog Balkana.

Sastanku su nazočili i predsjednici Srbije, Crne Gore i Kosova, premijer Makedonije, te komesar Europske unije za proširenje Johannes Hahn.

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna