EU zabrinuta zbog ulaganja kineskog novca na Balkanu: Grade autoceste, mostove...

Gradnja elektrana, autocesta i mostova u šest zemalja zapadnog Balkana financira se, kako kaže europski povjerenik Johannes Hahn, kineskim novcem.Kineski gospodarski angažman na prostoru Balkana izaziva sve veću zabrinutost Europske unije, po europskom povjereniku Johannesu Hahnu zaduženom za odnose Unije s jugoistokom Europe.

Kina se dugo predstavljala kao zemlja koja samo slijedi svoje poslovne interese, rekao je Hahn u četvrtak navečer na skupu vodećih poslovnih ljudi njemačkog govornog područja u austrijskom zimovalištu Lechu. "Slučaj je suprotan", rekao je povjerenik EU-a ustvrdivši da Peking želi izvoziti i svoj nacionalni model. Izbor je između europske demokracije i tržišnog kapitalizma, s jedne strane, i diktature i nesputanog kapitalizma, s druge, rekao je Hahn.

On je pozvao EU da nađe odgovarajući odgovor na izazove iz Kine. "Mogli bi preispitati kinesku kupovinu strateški važnih tvrtki", rekao je Hahn. Gradnja elektrana, autocesta i mostova u šest zemalja zapadnog Balkana financira se, po Hahnu, kineskim novcem.

On je ponovio da vanjska politika EU-a treba postati brža i prilagodljivija tako umjesto jednoglasno odluke u pitanju vanjskih odnosa počne donositi većinom glasova članica. "To je preduvjet za nadmetanje na globalnoj razini", ustvrdio je član Komisije.

(Izvor: HINA)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna