Za predvodnike katalonske neovisnosti tužitelji zatražili čak 25 godina zatvora

Španjolsko tužiteljstvo zatražilo je u petak kazne do 25 godina zatvora za devetero čelnika pokreta za neovisnost Katalonije tereteći ih za zlouporabu javnih sredstava i poticanje na neuspjelu pobunu prije godinu dana, prenose Vijesti.hr.No taj slučaj procesuira i Državno odvjetništvo, zasebno tijelo koje je imenovala vlada i koje ocjenjuje da optužnice za pobunu trebaju biti odbačene i zamijenjene točkama optužbe za manja kaznena djela te će zatražiti maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju 12 godina.

 Madrid je nametnuo izravnu vladavinu nad bogatom sjeveroistočnom regijom u listopadu 2017. nakon što je Katalonija proglasila neovisnost na temelju rezultata referenduma koji je španjolski sud proglasio protuustavnim.

Devet političara pritvoreno je bez prava na jamčevinu zbog uloge koju su imali u kampanji za neovisnost.

Najviša kazna od 25 godina zatvora zatražena je za Oriola Junquerasa, čelnika prokatalonske stranke ERC, navodi se u izvješću.  Za bivšu predsjednicu Katalonskog parlamenta Carme Forcadell zatraženo je 17 godina zatvora kao i za ostalih sedmero političara.

Obrana mora u nekoliko sljedećih tjedana predstaviti slučajeve, a suđenje i trebalo početi u siječnju.

Regionalna katalonska vlada nije odmah bila dostupna za komentar.

Javni tužitelj također planira zatražiti manje kazne za još devet osoba osumnjičenih za sudjelovanje u kampanji, a koje nisu pritvorene. Tako traži 11 godina zatvora za četiri osobe među kojima je i Josep Lluis Trapero, koji je bio lani zapovjednik katalonske policije Mossos d'Esquadra.

Katalonija je 1. listopada, unatoč zabrani ustavnog suda, održala referendum o neovisnosti te je 27. listopada katalonski parlament prihvatio  rezoluciju kojom predviđa neovisnost. Vlada desnog centra Mariana Rajoya je zatim oduzela autonomiju katalonskoj regionalnoj vladi i nametnula izravnu upravu.

Nakon što je Rajoyeva vlada pala u lipnju kada joj je izglasano nepovjerenje, prisegnula je nova vlada koju vodi socijalist Pedro Sanchez te je Kataloniji vraćena autonomija.

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna