Uspjeh Tonina Picule: Skandinavci će štedjeti vodu po uzoru na Francusku, Grčku, Irsku i Hrvatsku

Otočka koordinacija Nordijskog vijeća ministara, koja okuplja 8 švedskih i finskih regija,pokreće  projekt štednje vode na baltičkim otocima po uzoru na Water Saving Challenge (WASAC) projekt, kojeg je Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule pokrenuo u ožujku 2017. godine, izvijestili su iz Piculinog ureda.Velik je to uspjeh SDP-ovog zastupnika i bivšeg ministra kojeg, otkako je otišao u EU, rijetko viđamo po domaćim medijima, no itekako je aktivan u Europskom parlamentu.

"Tijekom dvodnevnog radnog posjeta Alandima, otočnoj regiji s visokim stupnjem autonomije u Finskoj, zastupniku Piculi je potvrđeno da je Nordijsko vijeće ministara, ohrabreno uspjehom WASAC-a, odlučilo podržati i financirati projekt štednje vode koji će slijediti preporuke svojih južnih europskih partnera.

U ožujku 2018. godine 8 europskih otoka, po dva iz Francuske, Grčke i Irske te Vis i Lastovo iz Hrvatske, predstavili su u Zagrebu priručnik za racionalno upravljanje vodnim resursima. Priručnik „Izazov: uštedi vodu – vodič za pametno upravljanje vodom“, rezultat je timskog rada otočana koji su utvrdili da je na osam WASAC otoka moguće godišnje uštedjeti 200 milijuna litara vode čime bi se potrošnja struje smanjila za 470.000 kWh, a emisija ugljičnog dioksida za 42.000 kilograma.

Kada bi se njihovo znanje o štednji vode prenijelo na svih 2136 europskih otoka, uštede u vodi, struji i emisiji stakleničkih plinova bile bi goleme. Projekt Water Saving Challenge nagrađen je 2017. Greening Island nagradom u kategoriji održivog upravljanja vodom", priopćili su iz Piculinog ureda.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna