Nije ni u Švicarskoj sve savršeno: Na dva referenduma odlučno odbili povećanje pomoći farmerima

Švicarci su u nedjelju na dva referenduma odlučno odbili povećanje pomoći farmerima, prihvativši time upozorenja vlade da bi te mjere povećale cijene hrane i štetile gospodarstvu, pokazuju projekcije televizije SRF.Švicarci su izašli na dva referenduma o budućnosti prehrambene industrije nakon što su njihovi pobornici prikupili više od 100 tisuća potpisa koliko je određeno zakonom o izravnoj demokraciji. 

 Prvi referendum, koji je promicala Zelena stranka, poznat je kao Inicijativa o pravednoj prehrani i njime se pozivalo saveznu vladu da potiče ekološku i pravednu proizvodnju hrane koja u obzir uzima i dobrobit životinje, da detaljnije označava proizvode i donese mjere protiv bacanja hrane. 

Glasači su prema projekcijama agencije gfs.bern odbacili taj prijedlog sa 63 posto protiv.

Drugim referendumom, pokrenutom na inicijativu poljoprivrednog sindikata Uniterre, tražio se radikalniji preustroj poljoprivrednog sektora, s većim fokusom na manja i obiteljska gospodarstva.

Predlagala se zabrana genske tehnologije, donošenje mjera kojima bi se povećao broj zaposlenih u agrokulturi, određivanje pravednih cijena za sve proizvode i viših nameta na uvezenu hranu. I ovaj prijedlog je odbačen, sa 70 posto protiv.

Ankete su u početku pokazivale veliku podršku referendumima, no ona je padala što se glasovanje više približavalo i nakon što su u javnost izašli troškovi tih prijedloga.

Ministar gospodarstva Johann Schneider-Amman prozvao ih je "opasnima" i upozorio da bi mogli potaknuti uvođenje carina i drugih mjera švicarskih trgovačkih partnera. 

(Izvor: HINA)

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna