U svijetu ima 40 milijuna modernih robova, 12.000 u BiH

U izvješću je također, naglašeno kako razvijene zemlje uvoze proizvode vrijedne milijardama dolara, a za koje je sumnjivo u kakvim uvjetima su proizvedeni, čime se u značajnoj mjeri podržava moderno ropstvo.Prema najnovijim podacima, u svijetu se trenutno nalazi najmanje 40,3 milijuna modernih robova, od čega je više od 400.000 njih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Fondacija Walk Free objavila je izvješće Indeksa globalnog ropstva, prema kojem je uvrđeno da je ropstvo modernog vremena sve proširenije u razvijenim zemljama.

Moderno ropstvo pojam je koji obuhvaća trgovinu ljudima, prisilan rad, dužničko ropstvo, trgovinu seksualnim uslugama, prisilni brak i druge oblike eksploatacije nalik ropstvu.

Free Walk u izvješću je navedeno kako je broj modernih robova u razvijenim zemljama mnogo veći nego što se misli, a pretpostavlja se da samo u SAD-u postoje 403.000 modernih robova. Prema ovim podacima, među svakih 800 osoba u SAD-u jedna je moderni rob.

Broj modernih robova u Velikoj Britanji je oko 136.000, a navodi se kako je u Australiji, Francuskoj, ali i brojnim drugim europskim zemljama broj modernih robova sve veći.

U izvješću je također, naglašeno kako razvijene zemlje uvoze proizvode vrijedne milijardama dolara, a za koje je sumnjivo u kakvim uvjetima su proizvedeni, čime se u značajnoj mjeri podržava moderno ropstvo.

U Sjevernoj Koreji je svaki deseti stanovnik žrtva prisilnog rada, procjenjuje se da ovoj zemlji postoji 2,6 milijuna modernih robova.

Sjevernu Koreju prate Eritreja, Burundi, Centralnoafrička Republike i Afganistan. U Indiji je u 2016. godini zabilježeno 18,4 milijuna modenih robova, a ovaj broj je nakon toga pao na osam milijuna.

Što se tiče BiH, procijenjeni broj ljudi koji se nalaze u modernom ropstvu je oko 12.000 (3,42 %), dok je sklonost ka modernom ropstvu čak oko 46,6 %", podaci su iz Globalnog indeksa ropstva.

Kada su u pitanju zemlje regije, Hrvatska se sa 5,99 % populacije u modernom ropstvu nalazi na 54. mjestu ove liste, Srbija na 101, dok je Slovenija na 127. mjestu.(Izvor: Agencije)


Komentari:

No comment.

Izvor sukobi i nezgode jednog naroda

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna