Juncker je rekao da se EU mora otvoriti Balkanu ili će se ponovno ratovati; Macron je protiv

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je danas da se Europska unija treba otvoriti ka prihvaćanju novih članica sa zapadnog Balkana, da bi se izbjegao rizik novog rata u regiji.Juncker je, obraćajući se u Europskom parlamentu kazao:"Ukoliko se EU ne otvori prema tim zemljama, u vrlo kompliciranoj, tragičnoj regiji, i ako im EU ne pruži europsku perspektivu, vidjet ćemo povratak rata na tom području kao što smo vidjeli 1990-tih godina".

"Ne želim vidjeti povratak rata na Balkanu i zato se moramo otvoriti za njih", rekao je Juncker.

Međutim, za razliku od Junckera, francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europska unija "ne treba primati nove članice dok se dublje ne integriraju i provedu reforme".

Macron je u obraćanju poslanicima Europskog parlamenta u Strasbourgu rekao:"Želimo učvrstiti Zapadni Balkan uz europski projekt, ali da sada nije vrijeme za prijem novih članica. Ne želim da se Balkan okrene Turskoj ili Rusiji, ali ne želimo ni da EU, koja danas teško funkcionira sa 28, a sutra sa 27 članica, odluči da može primiti nove članice po istim pravilima".


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Glasajte zbog nas

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna