Generalni tajnik OSCE-a: Rizično je održati izbore bez izmjena Izbornog zakona

Generalni tajnik OSCE-a Thomas Greminger koji boravi u posjeti BiH izrazio je zabrinutost zbog negativne retorike političkih lidera kazavši kako se "time podriva cjelokupan napredak koji je napravljen u procesu reformi i putu BiH ka EU".Kazao je kako BiH i dalje ima probleme u segmentu obrazovanja koje treba riješiti, implementaciji ljudskih prava, borbi protiv korupcije i radu na izmjenama i dopunama Izbornog zakona.

"Vrlo je važno istaknuti da je ostvaren određeni napredak u proteklim godinama u implementaciji reformske arende, ali zabrinut sam zbog polariziranog stanja. Negativna retorika političkih lidera podriva do sada ostvareni napredak i onemogućava iskorak, davanje doprinosa ostvarenju reformi i usporavanje na tom putu je nepotrebno. Potaknuo bih političke lidere da se više potrude kako bi ostvarili kompromise u korist građana ove zemlje i naroda", rekao je Greminger, prenosi https://www.klix.ba/.

Kazao je kako je razgovarao sa svim učesnicima u vlasti u svezi s Izbornim zakonom te je kazao kako žali što je izostao napredak u ovom procesu koji je potreban kako bi se provela odluka Ustavnog suda BiH.

"Stranke se moraju snažnije angažirati i dati prednost dugoročnim koristima umjesto kratkoročnoj političkoj dobiti. Potrebno je iznaći kompromis prije svibnja ove godine. Vrijeme ističe", naglasio je dodavši da bi bilo rizično ući u izbore, a da se ne zna kako će implementirati izborne rezultate.

Također, osvrnuo se na posjetu školama u Vitezu i Travniku, gdje još funkcionira sustav "dvije škole pod jednim krovom", naglasivši kako BiH ne može postati napredna zemlja bez inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja i bez diskriminacije.

"Djeca iz cijele BiH predstavljaju sadašnjost i budućnost i zaslužuju jednake prilike i kvalitetno obrazovanje. Nažalost, neki lideri često koriste djecu za ostvarenje političkih ciljeva. Dvije škole pod jednim krovom je bila urgentna mjera uvedena prije 15 godina i tada je imala smisla, to je bilo pragmatično rješenje. Ali 15 godina kasnije održavanjem ovog sustava betonirate segregaciju i to predstavlja rizik za nastavak diskriminacije. Mi ne možemo promijeniti sustav, ali možemo pružiti podršku vlastima ove zemlje kako bi pronašli način uspostavljanja integriranog sustava obrazovanja koji će doprinijeti premošćivanju međunarodne segregacije i ujedinjenju", rekao je.

Odao je priznanje srednjoškolcima Jajca koji su uspjeli spriječiti daljnje podjele otvaranjem nove škole po principu "dvije škole pod jednim krovom". Upozorio je da je dužnost lidera pronaći dugoročno rješenje.

"Obrazovanje bez političkog utjecaja je vrlo važno za premošćivanje razlika i kvalitetno obrazovanje. OSCE je spreman i dalje pružati pomoć BiH na njenom putu ka EU", kazao je.

Kada je riječ o borbi protiv korupcije, kazao je kako su analizirali 67 okončanih predmeta u svezi s korupcijom, u što je uložen ogroman trud, te napravili niz preporuka kako bi osnažili sustav pravosuđa. Cjelokupno izvješće "Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH" bit će predstavljeno danas (21. veljače) na konferenciji Misije OSCE-a u BiH.

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna