Dunja Mijatović izabrana za komesarku za ljudska prava pri Vijeću Europe

Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe izabrali su Dunju Mijatović iz BiH za novu komesarku za ljudska prava. Mijatović će preuzeti dužnost komesarke Vijeća Europe za ljudska prava 1. travnja 2018. godine na mandat od šest godina, bez mogućnosti obnove mandata. U prvom krugu je Mijatović osvojila 76 glasova, dok je u drugom osvojila 107 glasova.Komesar za ljudska prava je neovisna i nepristrana pozicija koju je Vijeće Europe uvelo 1999. godine radi promocije svijesti i poštivanja ljudskih prava u 47 zemalja članica Vijeća Europe. Neobnovljivi mandat komesara traje šest godina, izvješćuje Klix.ba.

“Ovo je velika pobjeda za BiH. Ovaj izbor šalje potpuno druge, pozitivne poruke iz i za BiH nadalje. Čestitke Dunji i vjerujem da će i cijela BiH nadalje uspjeti izgraditi i drukčije slike o sebi slati u svijet. Hvala svim kolegicama i kolegama iz brojnih zemalja, članica Vijeća Europe koji su ovih dana bili uz nas. Ovaj izbor je pokazao da naša zemlja ima prijatelje i partnere na koje možemo računati i to trebamo okrenuti u interesu svih nas i europske perspektive BiH, a odbaciti stare politike i matrice svađa i manipulacija u kojoj nas drže aktaulne političke elite", rekao je za Klix.ba Senad Šepić, predsjedavajući Izaslanstva BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Mijatović kao predstavnica OSCE-a za slobodu medija od 2010. prati slobode medija u svih 50 zemalja OSCE-a pa tako i u BiH. Ona igra važnu ulogu u OSCE-u, zbog čega Bosanci i Hercegovci mogu biti ponosni na nju, baš kao što je nedavno istaknuo i tada šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore.

Ona je u periodu od 2005. do 2007. godine predsjedavala radnom grupom stručnjaka Vijeća Europe za slobodu izražavanja i pristup informacijama u vremenu krize. Tijekom njenog predsjedavanja, Komitet ministara Vijeća Europe usvojio je Deklaraciju za zaštitu i promociju istraživačkog novinarstva i vodič za zaštitu slobode izražavanja i informacija u vremenu krize.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna