Inicijativa Brdo-Brijuni: Zemlje regije trebalo bi što prije primiti u ‘europsku obitelj’

Ministri vanjskih poslova država koje sudjeluju u procesu Brdo-Brijuni uputili su zajedničko pismo visokim predstavnicima Europske unije u kojemu su se zauzeli za ubrzanje dinamike procesa njena širenja na države jugoistočne Europe kojima je obećana europska perspektiva, uz uvažavanje izmijenjenih okolnosti u Europi, ali i samoj regiji zapadnog Balkana, objavljeno je u Ljubljani.Pismo je adresirano na visoku predstavnicu EU-a za vanjsku politiku Federicu Mogherini, povjerenika za europsku susjedsku politiku i proširenje Johannesa Hahna, te ministre vanjskih poslova država članica. Naglasak daje na očekivanja država u regiji vezana na europski pristupni proces, kako bi se potakla rasprava o tome pred sastanak u okviru Berlinskog procesa koji će se idući tjedan održati u Trstu, objavilo je u priopćenju slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Slovenija koja je zajedno s Hrvatskom incijatorica procesa suradnje i jačanja povjerenja u regiji nazvanog Brdo-Brijuni ističe kako se radi o prvom zajedničkom istupu svih zemalja u regiji prema EU-u u kojemu su konkretno iznesena očekivanja i obveze zemalja okrenutih prema članstvu u Europskoj uniji potrebne da one dođu do cilja.

Pri tome je naglašena njihova obveza da provedu potrebne reforme za primanje u europsku obitelj. Europskim institucijama i državama članicama je dan prijedlog da ozbiljno prouče mogućnost za jačanje i ubrzanje procesa proširenja, prema brzini provedenih reformi i individualnim postignućma svake kandidatkinje.

Prema ocjeni Slovenije, pitanje dinamike širenja trebalo bi postaviti u kontekst promjenjene političke i sigurnosne situacije ne samo u Europi nego i u regiji.

– Slovenija se nada i očekuje da će pismo poslužiti kao poticaj europskim strukturama i državama članicama da se unutar EU-a započne s raspravom o budućoj dinamici procesa proširenja, te da se nađe zajednički put koji bi još tješnje povezao Uniju i države u ovoj regiji, navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.
(Izvor: HINA/Lider)

Komentari:

No comment.

Hoću

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna