Inzko: Bio bih presretan kada bih što prije otišao iz BiH

Danas je u Sarajevu završena dvodnevna sjednica Vijeća za provedbu mira, a nakon sjednice medijima se obratio visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko koji je govorio o ključnim zaključcima koji su usvojeni nakon dvodnevne sjednice."Vidio sam da čak i neki mediji pišu o onome što se priča, a to je navodno zatvaranje ureda visokog predstavnika. Puna implementacija programa 5+2 je preduvjet za zatvaranje ureda visokog predstavnika. Ustanovili smo nekoliko hitnih prioriteta za sve ograne u BiH na razinama vlasti. Svi su razočarani sporim tempom reformi, kao i činjenicom da su dužnosnici preuzimali obveze koje se odnose na EU i MMF, a nisu ih realizirali", kazao je Inzko.

"Na jednoj dubljoj razini je izražena zabrinutost za pogoršanje vladavine prava. Nastojanje političkih lidera da izazovu krizu za krizom i unošenju podjela, umjesto da rade zajedno. Politički direktori su pozvali sve na vlasti da rade na unaprjeđenju političke klime u zemlji. Ovo nije u komunikeu, ali nekoliko puta su politički direktori pomenuli činjenicu da je iz ove zemlje u prethodne tri godine otišlo stotine tisuća mladih ljudi", dodao je Inzko.

Inzko je poručio da mladi najviše trpe neprovođenje reformi za priključenje u EU.

"Usvojen je jednoglasan stav da je potrebno hitno raditi na priključenju EU, posebno mladi ne mogu čekati taj proces".

Njegov zamjenik, Bruce Berton je kazao da se izbori sljedeće godine moraju provesti kako je zamišljeno.

"Izbori sljedeće godine se moraju provesti kako je zamišljeno, a svaki drugi scenarij bio bi neprihvatljiv za međunarodnu zajednicu. Moramo potaknuti slobodu medija u BiH. Razgovarali smo s nekim predstavnicima. Vidimo koliko je političkim snagama stalo do provođenja što strožije kontrole nad elektronskim medijima. Pitanje Javnog RTV servisa izaziva veliku zabrinutost međunarodne zajednice".

Na kraju je dodao jedan zajednički zaključak:

"Pozivaju se lideri da ne podržavaju veličanje ratnih zločinaca i želimo vidjeti što više provođenja reformi koje mogu pomoći ovoj zemlji da postigne svoj puni potencijal".

Povodom najavljenog koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mostaru, Inzko je kazao:

"Mi smo potpuno jasno osudili taj događaj. Apelirali smo na sve da izbjegavaju slične događaje, veličanje ratnih zločinaca i svi trebaju djelovati u skladu s europskim vrijednostima", kazao je Inzko odgovarajući na novinarska pitanja.

Na pitanje novinarke Glasa Srpske kada će OHR napustiti BiH, Inzko je kazao:

"Bio bih presretan da mogu napustiti BiH što brže, ali to nije moja odluka nego Vijeća za provođenje mira. Ja ne bih bio toliko nervozan zbog prisustva međunarodne zajednice. Zaista ću biti sretan kada mognem kazati 'u ovoj zemlji je sve OK, ja mogu ići'. Ovo je bogata zemlja s velikim potencijalima, znam da se mediji ježe kada čuju ovu riječ 'potencijal', ali je tako".(Izvor: N1)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna