Dodijeljena Nagrada Europske unije za istraživačko novinarstvo

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu, 22. svibnja održana je dodjela Nagrade Europske unije za istraživačko novinarstvo.Nagradu za najbolju istraživačku priču u 2016. godini u iznosu od 4.000 eura dobili su Avdo Avdić i Davor Obrdalj za istraživačku priču 'Vladar iz podzemlja' objavljenu 1. srpnja 2016. na Online magazinu Žurnal  (www.zurnal.info). Drugu nagradu u iznosu 3.000 eura osvojio je Amarildo Gutić za istraživačku priču 'Terma' koja je objavljena  19. prosinca 2016. godine na Online magazinu Žurnal (www.zurnal.info). Nagrada za najbolju priču mladog istraživačkog novinara, u iznosu od 3.000 eura, pripala je Merili Dizdarević za priču 'Afera Bosnalijek – Lijek zvani profiter'.  Priča je objavljena 26. travnja 2016. godine u političkom magazinu 'Mreža', emitiranom na Radio-televiziji Federacije BiH.

Odluku o pobjednicima donio je žiri u sastavu:  Boro Kontić, Belma Bećirbašić, Helena Mandić, Tanja Topić i Zoran Ivančić. Ovogodišnji natječaj bio je otvoren od 10. ožujka do 31. ožujka 2017., a ukupno je nominirano 64 istraživačkih priča iz cijele BiH.

„Ova nagrada pokazuje koliko vrijednujemo istraživačko novinarstvo. Slobodni, raznovrsni i neovisni mediji nezamjenjivi su u promociji i zaštiti demokracije diljem svijeta“, kazao je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Izaslanstva Europske unije u BiH.

"Sloboda govora je ključni pokazatelj spremnosti jedne države da postane dijelom EU. Nijedna država ne može pristupiti EU bez zajamčene slobode govora kao osnovnog ljudskog prava”, naglasio je Sinno, pojasnivši da je i ove godine Bosna i Hercegovina imala najveći broj nominacija, čak 64 od pristiglih 237 u cijeloj regiji, te da zadatak žirija nije bio lagan.

Borislav Kontić, direktor Mediacentra i predsjedavajući žirija, naglasio je da osim brojem, odabir nagrada EU pokazuje da je bosanskohercegovačko novinarstvo vitalno i kvalitetno s profesionalnim normama koje govore o razvijenoj europskoj medijskoj sceni.

„Gledano kroz sadržaj ponuđenih priča, moglo bi se zaključiti da su u BiH privatizacijske mahinacije, odnosno kontrola energetskih resursa ključne teme istraživačkih priča, ali i glavna meta ovdašnje, razbojničke politike. Novinarka Merila Dizdarević uspjela je jednu kompliciranu privatizacijsku priču prevesti na razumljiv jezik i objasniti složene mehanizme dogovorenih transakcija, pranja novca i šutnje nadležnih institucija. Priča koju je ponudio Amarildo Gutić govori o mračnoj strani ovdašnje politike-korupciji, na zanimljiv, novinarski atraktivan i interesantan način obrade privatizacijskih mahinacija u RS. Dobitnici prve nagrade, Avdo Avdić i Davor Obrdalj obradili su put u središte ovdašnje bahate, neodgovorne i nemilosrdne politike,“ istaknuo je Kontić.

Cilj nagrade je slaviti i promovirati iznimna postignuća novinara-istraživača, te povećati vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo dodjeljuje se u svakoj od sedam zemalja (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji)  za istraživačke priče objavljene u 2014., 2015. i 2016. godini. Nagradni fond za svih sedam zemalja-korisnica za sve tri godine iznosi EUR 210.000.

Nagradom u BiH koordinira Mediacentar Sarajevo, a regionalnu mrežu organizacija vodi Mirovni institut u Ljubljani.

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna