Otkazan sarajevski marš: Veleposlanici u BiH dali podršku LGBT osobama

Veleposlanici Švedske, Republike Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, šef Izaslanstva EU i poseban predstavnik EU u BiH, otpravnici poslova Veleposlanstva Kraljevine Španjolske i Savezne Republike Njemačke razočarani jer je otkazan marš protiv nasilja nad LGBT osobama u Sarajevu.Marš se trebao održati 13. svibnja, no nij na vrijeme dobio sve potrebne dozvole te je otkazan. Veleposlanici su povodom ovoga uputili i zajedničku izjavu, navodeći kako bi, u zemlji u kojoj postoji sloboda okupljanja i koja je utemeljena Europskom konvencijom o ljudskim pravima, trebalo biti moguće organizirati ovu vrstu manifestacije.

Izjavu veleposlanika prenosimo u cijelosti:

"Mi, veleposlanici Švedske, Republike Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, šef Izaslanstva EU i poseban predstavnik EU u BiH, otpravnici poslova Veleposlanstva Kraljevine Španjolske i Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, radovali smo se učešću u maršu protiv nasilja nad LGBTI osobama koji je bio planiran da se održi 13. svibnja u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra. Pošto organizatori, nažalost, nisu na vrijeme dobili sve potrebne dozvole, marš se neće moći održati kao što je planirano.

Vjerujemo da bi trebalo biti moguće organizirati ove vrste manifestacija u zemlji u kojoj postoji sloboda okupljanja i koja je utemeljena Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Želimo pokazati našu najveću solidarnost sa Sarajevskim otvorenim centrom i LGBTI zajednicom u Bosni i Hercegovini. Trebalo bi biti moguće da ljudi slobodno žive svoje živote bez prijetnji nasiljem i bez obzira na njihovu etničku pripadnost, vjerovanje ili seksualnost.

Nadamo se i očekujemo da će marš uskoro biti organiziran i bit će nam drago da prisustvujemo i iskažemo našu istinsku podršku", stoji u zajedniškoj izjavi koju potpisuju veleposlanici Anders Hagelberg, Nicola Minasi, Edward Ferguson, Lars-Gunnar Wigemark kao i otpravnici poslova Javier Blanco i Christian Sedat.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna