Junker čestitao nizozemskom liberalnom premijeru na pobjedi i 'glasu za Europu, glasu protiv ekstremista'

Izlazne ankete pokazale su da je nizozemski premijer Mark Rutte ostvario jasnu pobjedu pred svojim najvećim rivalom s krajnje desnice. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junker čestitao je u srijedu navečer nizozemskom liberalnom premijeru Marku Rutteu na "jasnoj pobjedi" na parlamentarnim izborima nazvavši nizozemske izbore "glasom protiv ekstremista".Jean-Claude Juncker "razgovarao je s Markom Rutteom i čestitao mu na jasnoj pobjedi: glasu za Europu, glasu protiv ekstremista", napisao je na Twitteru glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

Izlazne ankete pokazale su da je nizozemski premijer ostvario jasnu pobjedu pred svojim najvećim rivalom s krajnje desnice Geertom Wildersom.  "Olakšanje se osjeća večeras u Bruxellesu", kazao je za AFP europski izvor koji je želio ostati anoniman.

"Vraća se zdrav razum. Kombinirani učinci Brexita i posebno pobjede Donald Trump učinili su Europu faktorom stabilnosti i razuma u svijetu ludila", kazao je drugi europski izvor za francusku novinsku agenciju.

S čestitkama Nizozemcima na rezultatima izbora oglasili su se i Francuzi. Francuski ministar vanjskih poslova čestitao je nizozemskom narodu na odbacivanju izazova krajnje desnice Geerta Wildera na izborima, nakon što su izlazne ankete pokazale da nizozemski premijer Mark Rutte ostvaruje jasnu pobjedu.

"Čestitke Nizozemcima što su potisnuli rast ekstremne desnice", napisao je na Twitteru Jean-Marc Ayrault, dodavši da "želi raditi za jaču Europu".

(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna