LINIJOM NEKRITIZIRANJA Mogherini u BiH: Ostvaren impresivan napredak (?!)

Članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović primili su danas visoku predstavnicu EU i potpredsjednicu Europske komisije Federicu Mogherini. nakon sastanka s članovima Predsjedništva, ona se sastala i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i bh. izaslanstvom.Mogherini dolazi u BiH u sklopu njenog posjeta zapadnom Balkanu, a koji je kako je kazano, regija koja se nalazi u srcu Europe i ključni prioritet Europske unije.

kako je istaknula visoka predstavnica, u interesu zemalja zapadnog Balkana i EU je uvesti zapadni Balkan u Europsku uniju i poduprijeti snažnije povezivanje regije u domenima ekonomije i infrastrukture, te jačanju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Iskazana je potpora reformskim procesima i reformskom putu ka EU svakog od partnera zapadnog Balkana.

Visoka predstavnica je, osvrnuvši se na aktualnu političku situaciju u BiH, navela kako je upravo europski put prilika da se sva otvorena pitanja brže rješavaju i da se BiH kreće naprijed.

Institucijama EU će svakako prenijeti poruku da, i pored postojećih problema, postoji snažna volja za napretkom i da je potrebno da bh. vlasti zajedničkim naporima i dijalogom zadrže pozitivni trend ka europskim integracijama.

Tijekom susreta je razgovarano o dosadašnjem. kako je kazano, vidljivom napretku Bosne i Hercegovine u EU integracijama i ekonomskom razvitku, te dana potpora daljnjem ispunjenju zadataka iz Reformske agende i finaliziranja odgovora iz Upitnika Europske komisije, što je preduvjet za daljnji razvitak i napredak BiH.

Članovi Predsjedništva BiH pozdravili su potporu EU tijekom prošle godine prilikom razmatranja zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, te izrazili očekivanje da će se ta potpora nastaviti i ubuduće u okviru napretka BiH na EU putu, posebno u postupku stjecanja statusa kandidata.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost na osobnom angažmanu i interesu visoke predstavnice Mogherini za BiH, kao i institucijama i državama članicama EU na kontinuiranoj potpori Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Sastanak sa Zvizdićem

Potpredsjednica Europske komisije i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini tijekom današnje posjete Sarajevu i nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, izjavila je da je "BiH napravila impresivan napredak na putu ka EU".

Mogherini je kazala da se sjeća posjete prije dvije godine i skepticizma mnogih po pitanju može li BiH napredovati na putu ka EU ali i energije posebno mladih sa snažnom željom da BiH postane dio Europe.

Mogherini je navela da u BiH postoje ohrabrujući trendovi u ekonomskom rastu koji se još ne osjete značajno na životima građana, ali da je zemlja na pravom putu.

"Za EU je od strateškog značaja da BiH nastavi napredovati ka članstvu u Uniji istim intenzitetom i konstruktivnim pristupom koji je pokazan u protekle dvije godine", naglasila je ona.

Dodala je da se od bh. institucija očekuje odgovornost prema građanima i čvrsto opredjeljenje za reforme, ali da "vjeruje da rukovodstvo zemlje ima kapacitete i mudrost u premošćavanju postojećih izazova".

Mogherini je potcrtala da je za EU posebno važan mir, stabilnost, ekonomske prilike za sve kao i regionalna suradnja, te ono što se, kako je kazala, "naziva ponovnim ujedinjenjem kontinenta na čemu ubuduće moraju raditi svi zajedno".

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da bi bez posvećenosti predstavnice Mogherini Bosni i Hercegovini dinamika BiH na europskom putu sigurno bila puno sporija.

Dodao je da ga posebno raduje da su nakon srdačnog i sadržajnog razgovora dobili istu takvu podršku svih EU institucija na realizaciji najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja BiH.

Zvizdić je naveo da je Mogherini informirao da su prioriteti na kojim radi Vijeće ministara europske integracije, ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava uz borbu protiv svih oblika organiziranog kriminala i ekstremizma, te jačanje regionalne suradnje.

"U svakoj od tih oblasti je napravljen vrlo osjetan iskorak u posljednjih 20 mjeseci i mislim da su takvi napori prepoznati i od strane predstavnice Mogherini ali i od institucija EU", kazao je Zvizdić.

Naglasio je da će dinamika realizacije europskih integracija ovisiti od našeg rada i razumijevanja koliko je to važno za sve građane i sve narode BiH, kao i da je po anketama više od 78 posto bh. građana opredijeljeno za EU.

Sastanku s visokom predstavnicom i njenim izaslanstvom prisustvovali su i zamjenici predsjedavajućeg, ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, te ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.


/Republikainfo.com/FENA)

Komentari:

No comment.

Narod je izabrao

Top teme

Trach

Promo

Kolumna