SVE ZNAJU Wigemark o prosvjedima u Rumunjskoj: A kada će ovo u BiH?

Šef izaslanstva Europske unije i specijalni predstavniku EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark na svom Twitteru prokomentirao je masovne anti-korupcijske proteste u Rumunjskoj nakon usvajanja zakona koji dekriminalizira ili smanjuje kaznu za korupciju u toj zemlji.“A kada će se ovo dogoditi u BiH?”, postavio je pitanje Wigemark na Twitteru s linkom na prosvjede u gradovima u Rumunjskoj povodom iznenadne odluke tamošnje vlade da dekriminalizira ili smanji kaznu za korupciju, zlopotrebu položaja ili sukob interesa, najčešća kaznena djela koja čine političari.

Prosvjedi su održani u glavnom gradu Bukureštu, ali i u drugim većim gradovima Rumunije poput Temišvara, Cluja i Iasija. Slične skupove organizirala je i rumunjska dijaspora u europskim gradovima.

Skoro 20.000 prosvjednika okupilo se na središnjem bukureštanskom Sveučilišnom trgu i marširalo do zgrade parlamenta, a potom i do zgrade Ministarstva pravde.

“Država ne želi amnestije, ne legalizirajte kriminal i lopovluk“, slogan je koji su prosvjednici uzvikivali tokom protestne šetnje.

Nema mira ni treći dan za redom jer se prosvjedovalo i sinoć (2. veljače, 2017.) kada je više desetaka tisuća osoba prosvjedovalo u Bukureštu i još nekoliko rumunjskih gradova, protiv ublažavanja antikorupcijskog zakona.

Dajte ostavke i otiđite, skandirali su prosvjednici u Bukureštu, ispred sjedišta vlade, njih oko 40.000 prema procjenama medija. Brojni prosvjednici, većinom mladi, sredinom večeri su se i dalje kretali prema Trgu pobjede, ali čini se da ih je manje nego u srijedu navečer, kada se okupilo oko 100.000 osoba.

Više od 250.000 Rumunja prosvjedovalo je u srijedu u nekoliko gradova protiv uredbe koju je vlada donijela u utorak navečer i kojom bi se dekriminalizirala zloporaba vlasti u kojoj iznosi ne prelaze 200.000 leja (48.000 dolara).
Način donošenja uredbe predstavlja prekršaj. Mi osiguravamo plaće ministara da rade za nas, a ne za svoju korist, rekao je jedan prosvjednik.


Rumunjska vlada odbacila je u četvrtak pozive da povuče spornu uredbu za koju kritičari kažu da je veliki korak unatrag u borbi protiv korupcije i koja je izazvala masovne prosvjede diljem zemlje.

Nakon što je 250.000 ljudi izašlo na ulice u srijedu navečer, prvi znakovi pucanja vladina jedinstva pojavili su se u četvrtak ujutro s ostavkom jednog ministra i pozivom potpredsjednika vladajuće stranke da se uredba povuče.

Zbog uredbe je ostavku u četvrtak dao ministar gospodarstva i trgovine Florian Jianu koji je na Facebooku napisao kako je zbog njegovog djeteta jedino ostavka etična stvar za napraviti. Kako ću ga pogledati u oči i što ću mu govoriti tijekom godina?, upitao se sada bivši ministar.

Uredba je kritizirana kao najveći korak nazad u borbi protiv korupcije otkad se Rumunjska 2007. pridružila Europskoj uniji.(Izvor: Republikainfo.com/Agencije)

Komentari:

No comment.

Narod je izabrao

Top teme

Trach

Promo

Kolumna