Novi glavni tajnik UN-a: "Mir ovisi o nama"

Novi glavni tajnik UN-a, António Guterres, pozvao je sve svjetske vlade na dijalog. Na početku svog mandata zamolio je sve ljude diljem svijeta da se zalažu za mir i da "mir stave na prvo mjesto".„Sve ono čemu težimo kao zajednica; dostojanstvo, nada, napredak i prosperitet, ovisi od mira. Međutim, mir ovisi o nama", rekao je Guterres stupajući na dužnost glavnog tajnika Ujedinjenih naroda. Njega, kako je rekao, zaokuplja pitanje kako pomoći milijunima ljudi koji pate zbog ratova. „Žene, djeca i muškarci se ubijaju, protjeruju i guraju u siromaštvo", rekao je novi glavni tajnik UN-a.

Guterres se između ostalog (po)žalio da se vatrenim oružjem i raketama gađaju i humanitarni konvoji i bolnice. On je to rekao a da nije konkretno spomenuo rat u Siriji. „Nitko u takvim ratovima neće pobijediti. Svi su gubitnici. Za rušenje ekonomskih sustava i društava se izdvajaju bilijuni dolara".

Guterres je apelirao na građane i vlade širom svijeta da se u 2017. godini, za razliku od protekle, više založe za mir. „Od solidarnosti i suosjećanja u našoj svakodnevici pređimo preko političkih podjela do dijaloga i poštovanja. Od prekida vatre na bojnom polju pređimo za pregovarački stol kako bi postigli političke kompromise".

Guterres je dužnost glavnog tajnika UN-a preuzeo od Ban Ki Moona. Guterres je u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri bio premijer Portugala i  šef UN-ove agencije za izbjeglice. Guterres tečno govori četiri jezika i mnogi ga smatraju sposobnim pregovaračem. Pošto je UN preko vikenda zatvoren, a prvi dan Nove godine, kao praznik, u SAD-u se prebacuje na (sljedeći radni dan) ponedjeljak, Portugalac će svoj ured u zgradi UN-a „preuzeti" u utorak, 3. siječnja.

(Izvor:DW)

Komentari:
No comment.

Europski put

Top teme

Trach

Promo

Kolumna