EU daje skoro 7,5 milijuna eura bh. tužiteljstvu i sudovima za procesuiranje ratnih zločina

U srijedu, 20 prosinca 2016., potpisan je ugovor o financiranju aktivnosti tužiteljstava i sudova u BiH na rješavanju predmeta ratnih zločina između Izaslanstva EU u BiH i Ministarstva financija i trezora BiH. Potpisivanjem ovog ugovora vrijednog 7.438.000 eura, osigurana je podrška procesuiranju predmeta ratnih zločina u 15 tužiteljstava i 8 sudova u periodu od ožujka 2016. godine do veljače 2019. godine. Ovo je nastavak podrške Europske unije procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH.Ovaj događaj obilježava početak primjene projekta „Unaprijeđenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“ – IPA 2013, koji predstavlja nastavak podrške procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH u okviru paketa pomoći IPA 2012/2013 u ukupnom iznosu od 14,8 milijuna eura namijenjenih financiranju plaća sudaca, tužitelja i dodatnog osoblja koji rade na rješavanju predmeta ratnih zločina u nadležnim sudovima i tužiteljstvima u BiH, kao i za materijalne troškove ovih pravosudnih institucija nastalih pri procesuiranju ratnih zločina.

Sveukupni cilj ove podrške je smanjenje broja predmeta ratnih zločina s poznatim osumnjičenima u tužiteljstvima (tzv. KTRZ predmeta) za 50% u periodu od pet godina.

Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina je zaključilo da je provedbom projektnih aktivnosti ostvareno smanjenje broja predmeta ratnih zločina u tužiteljstvima (KTRZ) za 15% do sredine 2015. godine, čime je ispunjen postavljeni cilj za prvu fazu ovog projekta. Zaključno sa srpnjem 2016. godine, ukupan broj neriješenih predmeta ratnih zločina je smanjen za 23,4%.

Projektom IPA 2013 Europska unija pokazuje svoje opredjeljenje da pruži daljnju podršku pravosuđu Bosne i Hercegovine u učinkovitijem procesuiranju predmeta ratnih zločina, izražavajući uvjerenje u nastavak pozitivnih rezultata ostvarenih tijekom projekta IPA 2012. i njegovog doprinosa ostvarivanju ciljeva predviđenih Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Narod je izabrao

Top teme

Trach

Promo

Kolumna