Daytonski sporazum svakako će trebati izmijeniti kako bi se BiH približila EU-u

Ustav BiH, koji je dio Daytonskog sporazuma, može se izmijeniti i svakako će ga biti potrebno izmijeniti kako bi se BiH približila EU-u. No, taj proces zahtijeva značajnu potporu unutar zemlje i bit će to dug i složen proces, koji se mora odvijati na demokratski način, poštujući Daytonski ustav, izjavio je za Nezavisne novine šef Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore dodavši da je apsolutno potrebno napraviti i izmjene Izbornog zakona BiH.- Postoji gotovo 2000 izbornih mjesta u BiH te praćenje glasačkog procesa, u tom smislu, zahtijeva velike napore i veliki broj ljudi. Moram pohvaliti Središnje izborno povjerenstvo BiH što je ispunilo svoje zakonske obveze, dodao je šef Misije OESS-a Moore navodeći da građani imaju pravo izraziti zabrinutost o brojanju glasova ili drugim eventualnim neregularnostima, no i da Povjerenstvo mora pregledati sve pritužbe.

- Stoga nije pošteno očekivati da izborni rezultati budu objavljeni odmah nakon izbora. Bitno je sagledati proces glasovanja u cijelosti. Osim toga, moglo bi se razmišljati o uvođenju prozirnih glasačkih kutija, elektroničkom glasovanju ili glasovanju preko interneta, a mogu se razmotriti i dodatne opcije koje se tiču glasovanja izvan zemlje, dodao je on uz opasku da se nikada ne može biti potpuno sigurno da manipulacija nije bilo. Prema njegovim riječima, postoje i druge teme koje treba razmotriti, primjerice, broj zastupnika u Zastupničkom domu.

- Zapravo je 42 mali broj zastupnika za državnu razinu. No, u mnogim općinama u BiH ljudi baš i nemaju osjećaj da ih netko predstavlja. Trebalo bi ozbiljno razgovarati o preuređenju izbornih jedinica i broju zastupnika, rekao je, između ostalog, Moore.

/republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna